U Mužlji kod Zrenjanina gradiće se pravoslavni Hram Svetog Save

Drvarska ulica u naselju Mužlja kod Zrenjanina biće mesto na kome će se graditi pravoslavni Hram Svetog Save.

Izvor: eKapija

Četvrtak, 14.07.2022.

09:55

U Mužlji kod Zrenjanina gradiće se pravoslavni Hram Svetog Save
Foto: Shutterstock/alecsps

Nalaziće se na uglu sa Ulicom Ruđera Boškovića. Parcela 14619/149 je površine 2.350 kvadrata. Osim same crkve, čija će bruto površina biti 252,62 kvadrata, u drugoj fazi radova planirana je i gradnja parohijskog doma (P+1+Pk) bruto površine 250 kvadrata. Crkva će se graditi sa propratnim sadržajima (ograda, česma, nadstrešnica, mesto za paljenje sveća), a planirano je i parterno uređenje (prilazne staze, platoi, zelene površine i parking prostor). U drugoj fazi gradiće se parohijski dom sa uređenjem zelenih površina, okolnih staza i kolski prilaz sa parking mestima sa potrebe parohijskog doma.

Verski objekat je lociran na sredini, građevinske parcele, i orijentisan je u smeru istok-zapad, skladu sa pravilima za ovakve objekte. Ulaz u Crkvu je sa zapadne strane, a oko samog objekta postoji dovoljno prostora sa svih strana, primereno funkciji i značaju objekta. Radi funkcionalnosti, formiran je sporedni oltarski ulaz sa jugoistočne strane. Crkva je površine 119.40 kvadrata, i osnove oblika trikonhosa. Ulaznu partiju karakteriše dekorativna plastika, naglašavajući njen značaj. Na zapadnoj fasadi u niši levo i desno od ulaza uklesani su likovi Svetog Save kome je crkva i lik Svetog Simeona. Istočna apsida ukrašena je klesanim kamenom sa likom Svete Bogorodice. Zvonik, kao najviši kubus je na visini od 14.70 metara (bez krsta). Vertikalna komunikacija, koja povezuje galeriju i prizemlje, je preko stepeništa u priprati. U prvoj fazi predviđeno je da se parcela ograniči ogradom, pola zidanom a pola trasparentnom, da se urede prilazne staze, posadi zelenilo i da se poploča plato. Uz crkvu su potrebni i mesto za paljenje sveća, koje je izmešteno napolje, česma, i nadstrešnica (venjak), kao mesto za susret vernika i kratki predah. U planu je osam parking mesta - pet uz trotoar i tri na parceli.

Investitor je Eparhija banatska, Crkvena opština Zrenjanin, a obrađivač projekta Rad projekt iz Lukićeva, piše eKapija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: