Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Sa­na­ci­ja zrenjaninske de­po­ni­je ko­šta­će 36 mi­li­o­na evra

Skupština grada Zrenjanina je na jučerašnjoj sednici prihvatila predlog odluke o projektu javno-privatnog partnerstva koji se tiče finansiranja i izvođenja radova na potpunoj sanaciji, odnosno remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije, te izgradnji sanitarne kasete.

Izvor: dnevnik.rs Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/Perutskyi Petro
Foto: Shutterstock/Perutskyi Petro

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

Gradska vlast navodi da se radi o projektu koji bi trebalo trajno da reši problem aktuelne deponije, budući da ona zagađuje podzemne i površinske vode, okolno poljoprivredno zemljište, i emituje neprijatne mirise. Usled neadekvatnog odlaganja otpada dolazi i do raznošenja delova smeća, a postoji i mogućnost od pojave požara, što se često i dešavalo.

"Odlučeno je da ovaj projekat bude realizovan u formi javno-privatnog partnersta, radi smanjenja troškova javnog partnera i podele rizika i odgovornosti. Ovo javno-privatno partnerstvo je bez elemenata koncesije, uz plaćanje naknade za izvršene radove i pružene usluge", navode u Gradskoj upravi i dodaju da je ukupna investiciona vrednost projekta 36 miliona evra.

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Stojanka Vučković je kazala da je predlog projekta sačinila Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije. Dodala je da će za izbor privatnog partnera biti raspisan međunarodni konkurs.

"Odlukom Skupštine grada Zrenjanina iz februara ove godine pokrenuta je inicijativa za realizaciju projekta. Saglasnost na idejni projekat zatvaranja i potpunu sanaciju, odnosno remedijaciju postojeće gradske deponije i unapređenja sistema za sakupljanje i upravljanje komunalnim otpadom dao je i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine", podsetila je Stojanka Vučković.

Kako je istaknuto u dokumentu, privatni partner će biti obavezan da finansira i izvede radove na potpunoj sanaciji - remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije i izgradi sanitarnu kasetu, instalira opremu za prečišćavanje otpadnih procednih voda i tretman starog i novog otpada. Budući privatni partner imaće obavezu i da izradi validnu tehničku dokumentaciju, piše Dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.