Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Prete li Zrenjaninu poplave?

Na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine grada Zrenjanina, koja je zakazana za ponedeljak, naći će se i jedan od strateških dokumenata za grad, odnosno procena rizika od katastrofa za teritoriju grada Zrenjanina. Jedna od prirodnih katastrofa za koju je urađena procena rizika jesu poplave.

Izvor: zrenjaninski.com Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/Zeljko Vranjkovic
Foto: Shutterstock/Zeljko Vranjkovic

Kako se navodi u ovom dokumentu, prema glavnom uzroku, na prostoru Srednjobanatskog upravnog okruga poplave mogu biti izazvane kišom i otapanjem snega, mogu biti ledene poplave, poplave usled koincidencije visokih voda i poplave izazvane visokim nivoom podzemnih voda i kišnim padavinama, piše Zenjaninski.com.

"Područje grada Zrenjanina je bogato vodama, kako površinskim, tako i podzemnim. Jugozapadnu i zapadnu granicu grada čine reke Dunav i Tisa, a gotovo sredinom protiče Begej, najveća pritoka Tise u Srbiji. Jugoistočnim perifernim delom teritorije teče Tamiš, koji takođe spada u red većih vojvođanskih vodotokova. Tu je i glavni kanal Dunav-Tisa-Dunav koji pravcem severozapad – jugoistok preseca celu teritoriju. Pored glavnog, prisutan je i veliki broj sekundarnih kanala. Na niskim površinama, pored reka, sreće se veći broj levkastih udubljenja, polumesečastog oblika, povremeno ili stalno ispunjenih vodom. Tu su i jezera i bare u napuštenim rečnim rukavcima", piše u ovom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.