Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Panonski safari – kako Belo Blato kod Zrenjanina menja seoski turizam

Na samom obodu Carske bare nalazi se mesto Belo Blato. Ovo jedinstveno mestašce u opštini Zrenjanin bilo je centralna tema projekta "Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela" kojim se razvija seoski turizam.

Izvor: dnevnik.rs Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/Bits And Splits
Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prisustvovao je, u Letnjoj učionici Etno kuće u Belom Blatu, završnom događaju projekta koji je posvećen promociji turističke ponude Belog Blata sa okolinom.

Tim povodom organizovan je i celodnevni program pod nazivom "Safari po obodu Panonskog mora – Tragom mističnog hunskog ratnika-Atile Biča Božijeg" koji na jedinstven način dočarava prirodne lepote ovog mirnog sela između Carske bare, Begeja, i Tise koji predstavlja novi turistički proizvod kreiran u okviru projekta.

Salapura je ukazao da se Belo Blato našlo među izabranim naseljenim mestima zemalja učesnika Jadransko - Jonskog regiona i da je to još jedan doprinos da se ispromoviše turistički potencijal tog sela.

"Posebno nas raduje što je, nakon dugog niza godina, odlukom Vlade Republike Srbije Grad Zrenjanin ponovo dobio na upravljanje Specijalni rezervat prirode 'Carska bara' , a to je mesto sa velikim, nažalost, neiskorišćenim turističkim potencijalom i upravo ovakvi mali projekti jesu prvi i veliki korak ka onome što želimo da uradimo, a to je da to mesto postane atraktivna turistička destinacija za širi region", rekao je zrenjaninski gradonačelnik.

Kako je naveo u pripremi je nekoliko EU projekata kroz koje se želi da se od Carske bare napravi jedinstven turistički brend kako i dolikuje tom jedinstvenom blagu prirode.

Pored projekata grad Zrenjanin i iz sopstvenog budžeta finansira udruženja građana na teritorijama naseljenih mesta koje se bave očuvanjem kulture tradicije, starih zanata, negovanjem kulturno umetničkog nasleđa, etno turizmom i svim onim što mesta u Srednjem Banatu čini jedinstvenim.

"Kobasicijada kao najvažnija manifestacija u Belom Blatu svake godine okupi približno 30.000 posetilaca i sada je poprimila karakter prepoznatljive međunarodne manifestacije. Na kraju ali možda i najvažnije, grad Zrenjanina je započeo sprovođenje akcije 'Da nam sela budu bliža' kroz neposredne posete i razgovore sa meštanima u svih 22 naseljena mesta čiji je osnovni cilj unapređenje života u ovim sredinama", rekao je Salapura.

Govoreći o važnosti seoskog turizma, gradonačelnik Zrenjanina je ukazao da svako od 22 naseljena mesta ima svoje specifičnosti, a posebna specifičnost je upravo u Belom Blatu zbog geografskog položaja, svoje istorije, tradicije, duha ljudi koji ovde žive i multietničnosti.

Belo Blato se pokazalo da može da bude ozbiljna konkurencija kada je u pitanju turistička ponuda i turistička destinacija na teritoriji Srbije. Sa ovim projektom u okviru Jadransko-jonske mreže želimo da pokažemo da Belo Blato, uz Grad Zrenjanin, može da privuče još više turista, a sa ovim novim turističkim proizvodnom "Panonskim safarijem" pokušavamo da tokom letnjeg perioda imamo i nove posetioce. Važno je istaći i da evo i danas, u okviru drugog projekta RCR Banat, ovde imamo i posetioce iz Češke, Slovačke, Mađarske i Bugarske, poručio je Salapur, piše Dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.