"Bonžur Zrenjanin": Francuske diplomate i privrednici u poseti

Zrenjanin je danas bio domaćin eminentnog skupa koji je okupio najviši diplomatski kor Francuske u Srbiji, francusko-srpsku poslovnu zajednicu, kao i predstavnike lokalnih preduzeća, a čiji je organizator Francusko-srpska privredna komora iz Beograda.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 20.03.2023.

14:13

Foto: Grad Zrenjanin

Susret u Zrenjaninu nastavak je uspešnog prošlogodišnjeg serijala manifestacije - koncepta regionalnog umrežavanja "Bonžur Srbija" i četvrti je u nizu grad u Srbiji koji posećuju članice Komore, saopštava Grad Zrenjanin.

Tokom skupa u Baroknoj sali Gradske kuće prezentovane su poslovne prilike u Zrenjaninu i mogućnosti investiranja, organizovani su “B2B” sastanci sa akterima iz raznih oblasti, a program je završen posetom kompaniji "Mlekoprodukt".

"Tokom sastanka s gradonačelnikom istakli smo veze koje već postoje između Francuske i Zrenjanina i prisustvo dva francuska preduzeća u ovom gradu. Razgovarali smo i o perspektivama i mogućnostima jačanja saradnje i prisustva francuskih kompanija u Zrenjaninu. Postoje snažne veze između Francuske i Srbije, koje su poslednjih godina još više osnažene, uz snažnu želju francuske vlade i predsednika Makrona da se reangažuje u Srbiji, u svetlu njenog priključenja Evropskoj uniji", kazao je ambasador Košar i dodao da je sačinjen međuvladin sporazum koji omogućava Francuskoj da podržava svoje privrednike i preduzeća na strateškim projektima u Srbiji.

"Tu je i prisustvo Francuske agencije za razvoj, koja u Beogradu podržava različite projekte, posebno one u vezi sa "Zelenom agendom", uz francuska preduzeća koja su takođe posebno prisutna u sektoru zaštite životne sredine, prerade voda, prerade otpada i na velikim infrastrukturnim projektima. Francuska želi saradnju i u oblasti poljoprivrede, takođe u perspektivi priključenja Srbije Evropskoj uniji”, istakao je ambasador Republike Francuske.

"Aktivnostima koje posebno preduzimamo u poslednjoj deceniji, u Zrenjaninu smo izgradili ambijent povoljan za investiranje i privlačenje kapitala, i domaćeg i stranog. Na ulazu u grad, iz pravca Beograda, u toku je poslednja faza realizacije najveće grinfild investicije u Srbiji - izgradnja kompleksa za proizvodnju pneumatika kineske kompanije "Linglong", u vrednosti od čak milijardu dolara. Pogoni se nalaze u okviru industrijske zone "Jugoistok", koja svojim kapacitetom, dosadašnjim razvojem i potencijalima predstavlja jednu od najprivlačnijih lokacija za investiranje na teritoriji Republike Srbije", rekao je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

Kako navodi gradonačelnik, u ovoj zoni posluje, gradi proizvodne pogone ili je kupilo građevinske parcele više od 30 investitora. Planskim proširenjima, kapacitet zone “Jugoistok” dostigao je 550 hektara, od kojih preko 130 imaju poznatog vlasnika.

"U ovom trenutku verovatno nema lokalne samouprave u Srbiji, osim Zrenjanina, koja je u mogućnosti da na jednom mestu ponudi investitorima takav obim infrastrukturno uređenog građevinskog zemljišta", ukazao je gradonačelnik na ekonomske potencijale grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: