Otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitavanje kvaliteta vina

U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu otvorena je prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.

Izvor: eKapija

Subota, 25.03.2023.

14:40

Otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitavanje kvaliteta vina
Ilustracija/Foto: BearFotos/Shutterstock

Šumadijski vinari su do sada kvalitet svog proizvoda najviše ispitivali u akreditovanim kućama u Vršcu, Aleksandrovcu i Beogradu, prenosi eKapija.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je rekao da nova laboratorija ima nacionalnu i međunarodnu akreditaciju, kompjuterizovana je i koristi najsavremenije metode.

Direktor Instituta za informacione tehnologije Zoran Marković je rekao da je ideja o otvaranju laboratorije nastala pre svega zbog toga što je u Šumadiji naglo povećana proizvodnja vina.

On je rekao da je u laboratoriji akreditovano 12 metoda u ispitivanju kvaliteta vina i da je u planu i proširenje.

Plan je, kako je rekao Marković, da se u laboratoriji rade i ispitivanja antioksidanasa u vinu jer je utvrđeno da u francuskoj oblasti Šampanja, koja neguje kult pijenja čaše vina uz obrok, ima mnogo manje obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

Predsednik Udruženja vinara Šumadije Saša Novaković je rekao da je za dve godine na području Šumadije udvostručen broj vinarija.

"Od 51 člana našeg udruženja, deset je vinogradara i 41 vinarija koje se nalaze u četiri vinogorja: oplenačko, krnjevačko, račansko i kragujevačko", rekao je Novaković i dodao da je obaveza vinara da pre stavljanja vina u promet imaju hemijsku analizu i senzornu ocenu vina u akreditovanim laboratorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: