Devet godina se aktivno sprovode akcije uređenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija FOTO

Zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta svake lokalne samouprave.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 22.09.2022.

13:38

Devet godina se aktivno sprovode akcije uređenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija FOTO
Foto: Grad Leskovac

Cilj lokalne samouprave grada Leskovca na čelu sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem jeste da se obezbedi zdravo okruženje, iskorene loše navike i ojača ekološka svest, da se maksimalno angažuju kapaciteti obnovljivih izvora energije, kako bi se građanima omogućila zdrava životna sredina u kojoj će da žive i rade, a planeta sačuvala za buduće generacije.
Foto: Grad Leskovac
Akcija čišćenja "divljih" deponija na teritoriji Leskovca započeta je pre devet godina, septembra 2013. godine na inicijativu gradonačelnika Cvetanovića. Sprovođena je do aprila 2015. godine, kada je prerasla u uređenje i sređivanje javnih površina na teritoriji grada.

Pre početka akcije, podatk o broju nelegalnih odlagališta otpada iznossio je 98, međutim, na terenu se pokazalo da ih je mnogo više, da su „divlje“ deponije locirane, uglavnom, na mestima "visokog rizika“ po životnu sredinu i zdravlje ljudi - pored plastenika, na obalama reka, u kanalima za zaštitu od poplava, u naseljenim mestima, u blizini škola, te da će biti potrebno uložiti velike napore da ona uspe. I aktivno se radilo na tome.

U akciji su sve vreme učestvovale relevantne institucije - Odeljenje za zaštitu životne sredine, JKP "Komunalac“/JKP "Grdelica“, PWW i Komunalna milicija, ali i veliki broj građana, koji su se samoinicijativno uključivali u aktivnosti, na šta smo veoma ponosni. Akcijom je očišćena više od 650 lokacija i deponovano preko 7000 tona smeća. Pojedine očišćene lokacije privedene su svojoj nameni, odnosno, vršena je rekultivacija prostora sadnjom i ozelenjavanjem. Posađeno je više od 4000 sadnica topole i četinara, a na pojedinim površinama sagrađena su i dečja igrališta.
Foto: Grad Leskovac
Sve ovo ne bi moglo da se uspešno sprovede bez dobre opreme, stoga će Grad i u narednom periodu nastaviti da osavremenjava mehanizaciju javno komunalnih preduzeća čija je delatnost uređenje i očuvanje javnih površina na teritoriji grada.

Od 2013. godine u obnovu mehanizacije uloženo je skoro 300 miliona dinara i to: JKP „Komunalac“ – 160 miliona dinara, JKP „Grdelica“ – preko 80 miliona dinara i JKP "Vodovod“ – preko 54 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: