Poskupeo gradski prevoz

Cena karte u gradskom prevozu u Kragujevcu od danas je skuplja za pet dinara i umesto dosadašnjih 70, koštaće 75 dinara.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

13:22

Poskupeo gradski prevoz
Foto: Depositphotos/tupungato

Minimalna korekcija rezultat je poskupljenja nafte i gasa, koji u formiranju cene gradskog prevoza učestvuju sa oko 50 odsto.

Da li će od jeseni poskupeti i ostale komunalne usluge u gradu zavisiće od aktuelne situacije na tržištu.

Ukoliko do toga dođe, i ta korekcija će, poput ove, biti minimalna i neće uticati na standard građana, poručuju nadležni.

Poskupljenje gradskog prevoza je druga korekcija cena komunalnih usluga u Kragujevcu u poslednjih sedam godina.

Rezultat je nemogućnosti lokalne samouprave da amortitizuje trošak nastao usled poskupljenja ulaznih parametara koji učestvuju u formiranju cene javnog transporta putnika i želje da zadrži postojeći kvalitet prevoza i održivo stanje u tom sistemu.

Poskupljenje gradskog prevoza nije stvar slobodne volje pružalaca ove usluge, već postoji posebna metodologija koja se primenjuje u tom slučaju.

Ona definiše i korekciju cene ka prevoznicima. Deo tih troškova pokriva se iz cene karte koju plaćaju građani, a deo pokriva grad, koji takođe finansira i troškove gradskog prevoza za povlašćene kategorije.

Da li će poskupljenje gradskog prevoza biti jedino u komunalnom sektoru, zavisiće od sutuacije na tržištu.

Ukoliko dođe do novih korekcija, nove cene komunalnih usluga neće se odraziti na standard Kragujevčana, piše RTK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: