Mini aeromitingom spektakularno otvoren aerodrom Rosulje FOTO

Mini aeromiting tokom svečanog otvaranja sportskog aerodroma Rosulje, koji je održan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počeo je skokom padobranaca, a zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Grada Kruševca nosili su pripadnici Vojske Srbije instruktori padobranstva Milan Todorović, Miladin Gojković i Dalibor Simić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.06.2022.

14:26

Mini aeromitingom spektakularno otvoren aerodrom Rosulje FOTO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Prvi avion koji je sleteo na novootvoreni aerdrom kod Kruševca "Pajper PA-34 Seneka", dočekao je počasni vodeni luk, a njim je upravljao pilot Zoran Španović, nastavnik za profesionalne pilote sa 12.000 sati letenja iz aerokluba "Mihajlo Živić" iz Kruševca.

Seneka je laki dvomotorni avion američke proizvodnje i ima namenu poslovnog aviona, a dosta se koristi i za lični prevoz.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
Takođe, predstavljeni su i Pajper PA-28 Čiroki, laki višenamenski jednomotorni avion američke proizvodnje niskokrilac sa četiri sedišta, kojim je upravljao pilot, nastavnik letenja Dušan Todorović, kao i Cesna 172 Skajhog, Lasta 2 domaće proizvodnje, koji se koristi u naoružanju RV i PVO i nalazi se u sastavu 526. školsko - trenažne avijacijske eskadrile 204. Vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica.

Osim padobrana UM-1, pripadnici 63. padobranske brigade koristili su i desantni padobran OVP-80.08-1 koji je namenjen za izvršenje školsko borbenih i trenažnih individualnih ili masovnih padobranskih desantiranja, koji je najsavremeniji tip tog padobrana.

Nakon skokova padobranaca, na oduševljenje velikog broja građana, pogotovu najmlađih, nebom su krstarili helikopteri Vojske Srbije, među kojima Erbas X-50, Gazela XO-45.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr
Gazelom, koja je višenamenska - za obuku pilota, izviđanje i spasavanje ljudstva i materijala, kao i osmatranje bojišta, upravljao je pilot kapetan prve klase Ilija Šibenik.

Nekada se Gazela proizvodila u staroj Jugoslaviji, a licencu je vodio i koordinirao vazduhoplovni institut, dok se sklapala u fabrici Soko u Mostaru, a motori se proizvodili u industriji motora "21. maj" u Rakovici.

Helikopter Erbas X-50 je laki vojni višenamenski helikopter sposoban za izvršenje širokog spektra zadataka u cilju podrške dodeljene misije - od specijalnih operacija, transporta i transporta iznad mora i kopna u dnevnim i noćnim uslovima.

Za kraj spektakla na prvom sportskom aerodomu u našoj zemlji bili su zaduženi pripadnici 101. Lovačke avijacijske eskadrile u MIG-ovima 29.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: