Subotičani su bili upoznati sa hiromantijom još 1931. –znameniti egipatski grafolog i davna moda trbuhozboraca

"Danas pre podne u 10.30 časova nađen je jedan čovek koji je delio letke u Gradskoj kafani. Ovi leci reklamiraju proricanje i hiromantiju, sada ovde nalazećeg Ali Ben Alija"– navodi se u prijavi koja je podneta subotičkim gradskim vlastima.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2022.

13:00

Subotičani su bili upoznati sa hiromantijom još 1931. –znameniti egipatski grafolog i davna moda trbuhozboraca
Foto:Grad Subotica

Godina je 1931. kada u Subotici boravi Egipćanin iz Kaira koji tvrdi da je moguće proricati gledanjem u dlan, kao i "grafologijom i fizionomijom", ali je najpotpunije ono što se vidi na dlanu.

Kako kaže Ali Ben Ali, hiromantija je stara znanost koja je bila poznata još u faraonsko doba, poznavali su je Sokrat i Aristotel a pominje se i u Svetom pismu. Posle toga je ova nauka zaboravljena ali "ključ nije izgubljen". Početkom XIX veka njome su se bavili veliki umovi.

"Hiromantija je iznošenje na osnovu čitanja iz konstrukcije ruke i dlanskih linija na osnovu matematičkog proračunavanja", piše na letku koji je Subotičanima delio taj Egipćanin.

Ben Ali je novčano kažnjen, međutim, ne zato što je građane dovodio u zabludu, već, kako se kaže u prijavi – "zato što leci nisu bili taksirani kod reklamnog odeljenja Gradske štedionice".

Dakle, njegov prekršaj je bio finasijske prirode. Tih godina je i Al Kapone pao zbog neplaćenog poreza što nema veze sa našom pričom ali može biti tema za razmišljanje. Da li je neko, u nedostatku konkretnih zakonskih mehanizama, na ovaj način hteo da najuri prevaranta iz našeg dvorišta?

Gledanje u dlan nije ništa novo kod nas. Na selo su išle stare Ciganke da proriču sudbinu na taj način, dok su u gradu gledanje u karte i razne spiritualne sesije bili prisutni i kod nekih pripadnika najvišeg društva. Sve je to bila više razbibriga nego verovanje u nadnaravno. Ipak, pojedince je moglo navede na pogrešne postupke.

Nakon rata i revolucije, nije bilo hleba za manipulatore velikog stila kao što je bio Ali Ben Ali, iako komunistički režim nije u tome video neku pretnju. Već u januaru 1945. u listu "Slobodna Vojvodina" oglašava se subotički grafolog i trbuhozborac Josip Stipić.

Novembra 1953. u Zanatskom domu su nastupali "poznati svetski umetnici" Svengali i Elis. Na programu su bili „neviđeni eksperimenti telepatije, sugestije, vidovitosti i katalepsije (hipnoze). U najavi se kaže da će na Trgu Slobode javno izvesti "telepatični – kriminalni eksperiment".

"Ono tvoje znaju i čobani"“ reko je otac Dinu, misleći na hipnozu kojom je njegov sin preokupiran. U filmu "Sećaš li se Dolly Bell" otac Maho, komunista i marksista, to objašnjava ovako: "Kad čobani šišaju ovce…i to ti je hipnoza. Svaki živi stvor ima na koži određene površine i kad ih diraš one u mozgu izazivaju nekakva lučenja koja fizički blokiraju onoga o kome se radi. Ne postoji ništa vanmaterijalno u svijetu. Sve je to hemija, hemija je fizika, fizika je biologija… razumiješ, sve je dijalektika".

Treba reći da su tih godina u Sjedinjenim Državama, ali i u Sovjetskom Savezu, vršeni eksperimenti koji su za cilj imali pranje mozga i kontrolu uma ali sve to nije dalo rezultate. Stoga su i cirkuske prestave na slične teme verovatno bile kratkog dometa.

Najsigurnije od svih veština ipak je bilo proricanje budućnosti. Najavljivanje nečega što će tek da bude – ako bidne. Iz vremena socijalizma pamtimo horoskope. Objavljivani u mnogim novinama gde su, uz karikature i ukrštenice, činili one zabavne stranice lista i ništa više. Nije se naslućivala glad za praznoverjem kakva će da nastupi kada dođe kriza. Do kraja veka gotovo je nestao običaj naših žena da obrću šoljicu popijene kafe i nakon toga predviđaju događaje gledajući u talog, piše portal Grad Subotica.
Foto: Grad Subotica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: