Subotica: Dodeljene nagrade zaslužnima za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu

U Subotici je održana promocija "Gramatike bunjevačkog jezika", četvrtog koji je uveden u službenu upotrebu na teritoriji grada na severu Bačke.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2022.

14:00

Subotica: Dodeljene nagrade zaslužnima za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu
Foto:Grad Subotica

"Gramatika bunjevačkog jezika", čiji su autori dr Žarko Bošnjaković, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica "Centra za kulturu Bunjevaca" i predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, predstavljena je javnosti u Gradskoj biblioteci u Subotici.

"Ja sam po vokaciji dijalektolog, istoričar jezika, balkanolog i pokušao sam da sve to primenim u ovoj "Gramatici" tako da sam za buduće pisce gramatika dao sva objašnjenja koja potiču još od praslovenskog-staroslovenskog tako da znaju da objasne deci zašto se kaže "čitalac", a u genitivu množine "čitalaca", a ne "čitaoca", objašnjava dr Žarko Bošnjaković, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i autor "Gramatike na bunjevačkom jeziku".

Na izradi "Gramatike bunjevačkog jezika" kao autor je radila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica UK "Centar za kulturu Bunjevaca" i predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

"Gramatika bunjevačkog jezika prva je kompletna gramatika ovog jezika koji je prošle godine postao službeni u Subotici, a kada kažemo da ovaj narod živi na ovim prostorima 400 godina, onda iz toga proizilazi koliko je bitna kao i njena namena", kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica Ustanove kulture "Centar za kulturu Bunjevaca" i autorka izdanja.

Započeta je i izrada pravopisa koji će biti završen do kraja godine, a recenzent "Gramatike na bunjevačkom jeziku" Ivan Knjižar, docent na Katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je gramatika od presudnog značaja za očuvanje, književnu i službenu upotrebu jezika Bunjevaca.

"Postojala je velika potreba da se standardizuje jedan idiom kojim se govori u maloj sredini oko Subotice i Sombora tako da je ova gramatika norma koja će se koristiti, pre svega, u javnom diskursu, ali i u osnovnim i srednjim školama", ističe Ivan Knjižar, docent na Katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu irecenzent izdanja.

Profesor dr Žarko Bošnjaković, eminentni lingvisti profesor dr Dragoljub Petrović i profesor dr Ranko Bugarski, predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor, šef kabineta gradonačelnika Subotice Savo Stambolić i narodni poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović dobili su priznanja za doprinos što je "Gramatika bunjevačkog jezika" ugledala svetlost dana, prenosi RTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: