Najstariji dokument datira iz 1865. - Ovo dobrovoljno društvo iz Subotice slavi vek i po postojanja

Tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u Subotici, dugu više od 150 godina, nastavlja oko 70 članova DVD "Matica Subotica", spremnih da se u svakom trenutku uhvate u koštac sa vatrenom stihijom.

Izvor: subotica.com

Četvrtak, 21.04.2022.

10:30

Najstariji dokument datira iz 1865. - Ovo dobrovoljno društvo iz Subotice slavi vek i po postojanja
Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Najstariji pisani dokument o postojanju dobrovoljnog vatrogasnog društva u gradu datira iz 1865. godine, prenosi portal Subotica.

Njemu je prethodilo svedočenje žandara o prvom slučaju organizovanog gašenja požara u Subotici, nakon čega je napisan dopis gradskom sekretarijatu o potrebi za osnivanjem ovog društva, sa ponosom pričaju članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica Subotica".

"Danas naše društvo ima više od 70 članova. Raspolažemo sa dva interventna vozila. Jedno smo obnovili nedavno zahvaljujući našim prijateljima, preduzetnicima. U nabavci je još jedno putničko vozilo, a od Vatrogasnog saveza Srbije smo dobili još jedno interventno vozilo i ono će uskoro biti stavljeno u funkciju", kažu iz "Matica Subotica".

Na čelu ovog društva je Tomislav Kovač koji je od 1992. godine dobrovoljni vatrogasac.

"U aprilu 1992. godine sam prvi put došao u ove prostorije, doveo me je deda i to po kazni. Zbog dečijih nestašluka sam bio kažnjen i nedeljom, umesto da spavam duže, sa dedom sam išao u dobrovoljno vatrogasno društvo i od tada sam u ovom dvorištu", prepričava kroz smeh Tomislav

"Toliko mi se dopao ovaj poziv da mi je blizu srca sve što je vezano za vatrogastvo", dodaje.

DVD "Matica Subotica" spada u 3. kategoriju, što znači da su članovi obučeni za rad na požarima na otvorenim prostorima, a najaktivniji su tokom žetve kada imaju organizovana dvadesetčetvoročasovna dežurstva i kada na teren odlaze kao ispomoć vatrogascima-spasiocima.

"Kada govorimo o požarima tokom žetve, tu se obično zapali slama. Do zapaljivanja dolazi kada dotrajao ležaj na kombajnu baci varnice. Ukoliko duva vetar, požar se brzo širi", objašnjavaju iz DVD "Matica" i dodaju da su uvek spremni da pomognu i u drugim intervencijama

"Pomažemo profesionalnim vatrogascima i u ljudstvu i u opremi kad god zatreba. Na primer, kada je goreo 'Svetofor' uzeli smo učešće sa šest vatrogasaca, nedavno samo imali intervenciju kada je gorela trska oko deponije, tu je izašlo pet dobrovoljnih vatrogasaca", dodaju.

Komandir ovog vatrogasnog društva je profesionalni vatrogasac Ljubomir Bekeš, koji, iako je završio radni vek, uniformu ne može da odloži. Njegovo iskustvo, zasnovano na brojnim intervencijama svih mogućih vrsta, daje još jači kredibilitet DVD "Matica".

"Dobrovoljnom vatrogasnom društvu pridružio sam se kada sam otišao u penziju. Ne mogu bez ovog poziva, i dan danas se budim čim čujem vatrogasnu sirenu. Jednom vatrogasac, uvek vatrogasac", kaže Ljubomir koji navodi da nema lepšeg osećaja nego kada nekome spasite život ili imovinu.

"Mi moramo biti pribrani onda kada svi paniče. Iako smireni, moramo reagovati brzo, nekada imamo samo par minuta na raspolaganju da spasimo nekome život, ali kada uspemo nema veće sreće - objašnjava sagovornik i dodaje da je u više od 95 odsto slučajeva krivac za požare ljudski faktor", dodao je.

DVD Matica prima nove članove

"Primamo ljude između 18 i 55 godina. Svi članovi operativne jedinice moraju proći lekarski pregled. Osim toga, uslov za priključivanje našem društvu je još jedino dobra volja i želja da se pomogne ljudima u nevolji. Svi zainteresovani mogu nas kontaktirati.", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: