U Beogradu sahrane i nedeljom, ispraćaji u kapelama ograničeni na 15 minuta

Na sahrane u Beogradu čeka se i duže od deset dana. Ispraćaji u kapelama skraćeni su na 15 minuta, a sahranjuje se i nedeljom i praznicima.

Izvor: RTS

Četvrtak, 25.11.2021.

13:40

U Beogradu sahrane i nedeljom, ispraćaji u kapelama ograničeni na 15 minuta
Ilustracija: Kratka Photography/Shutterstock

Na groblju u Sremčici tri sahrane. U novembru već 25, duplo više nego u istom mesecu prošle godine. Naselje ima oko 30.000 žitelja, pa se verovatno i zbog toga groblje proširuje za još jednu parcelu. Više je sahrana na svim čukaričkim grobljima, kažu u opštini, a to pokazuju i knjige privatnih pogrebnika.

"U ovo vreme prošle godine je bilo 520, sad je 900 i nešto", kaže Vlada Radović, direktor Republičkog udruženja pogrebnika, prenosi RTS.

Marina Račić iz JKP Pogrebne usluge Beograd, koje održava 10 gradskih grobalja, kaže da su u oktobru ove godine bile 1.973 sahrane, a u oktobru prošle godine oko 1.100 sahrana.

I podaci gradskog Zavoda za statistiku beleže porast sahrana, ali prošle godine su sahranjene 1.752 osobe, pet manje nego u oktobru pretprošle.

Knjige pogrebnika ne dele preminule po uzroku smrti, ali prema informacijama iz porodica ima svega, kaže Vlada Radović, direktor Republičkog udruženja.

"Do sada, ne znam, moguće je da ima neko ko je preminuo čisto od kovida, ali ima dosta pridruženih bolesti", dodaje Radović.

Račićeva napominje da su sahrane nedeljom bile u vezi sa povećanim brojem obolelih.

"Tako da smo u toku ove dve godine u nekoliko navrata sahranjivali nedeljom. Ponovo su sahrane nedeljom uvedene od aprila ove godine", dodaje Račićeva.

Pogrebnici kažu - kraći je dan, ekshumacija u porodičnim grobnicama je najteža, ali sahrana mora biti dostojanstvena. Ispraćaji su skraćeni na 15 minuta, a zakazuje se i pre podne. Poskupeli su osnovni troškovi sahrane.

"Dobavljači su sami digli cene. Poskupelo je gorivo, drvo, limovi, limeni i drveni ulošci su poskupeli za 20 do 30 odsto. Neka prosečna pogrebna oprema je bila 36.000, sad je to 45, pa nadalje", ukazuje Radović.

Znamo naše običaje i navike, pa ispraćaj pokojnika, kad se sve sabere i oduzme, košta od hiljadu do hiljadu i po evra. Ni to nije zanemarljivo, pa čuvajte zdravlje, svoje i najbližih.

Dok ste zdravi i vredni pomažete rodbini svakako. Kovid, na žalost, ruši sva pravila i komplikuje život toliko da nismo ni svesni ili bude kasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: