Potpisan ugovor o gradnji metroa; Mali: Vrednost 4,4 milijarde evra, prva vožnja 2028. VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas, u ime Vlade Republike Srbije, Memorandum o razumevanju za projekat "Beogradski metro", a prenos možete pratiti na B92.net.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.01.2021.

07:53

Potpisan ugovor o gradnji metroa; Mali: Vrednost 4,4 milijarde evra, prva vožnja 2028. VIDEO
Foto: Tanjug/NIKOLA ANÐIC

Naime, za danas u 11.00 u Palati Srbije zakazano je potpisivanje Memoranduma o razumevanju za projekat "Beogradski metro" koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali, direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Кantar, potpredsednik francuske grupe Almstom Filip Delur, generalni direktor u francuskoj kompaniji Ežis rejl Olivije Buvar i predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Šje Ziđi. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Lui-Falkoni.

Mali: Važan korak za sve nas

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će krajem godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva. Mali je, nakon potpisivanja rekao da su tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji metroa.

Kazao je da će Francuzi raditi na elektromašinskog delu, dok će Kinezi izvoditi građevinske radove. Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgadnja depoa na Maksiskom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva u dužini od 21,3 km, sa 21 stanicom.

Dodao je da će druga linia ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove koje neće pokriti prve dve linije. Mali je podsetio da je krajem prošle godine sa francuskom vladom potpisan sporazum o obezbeđivanju 454 milona evra za prvu liniju metroa.

"Danas je veliki dan, sporazum koji sam potpisao sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija je veliki i važan korak", naveo je Mali i istakao da smo još jedna korak bliže ostvarenju tog višedecenijskog sna.

Dodao je da se vode pregovori i sa institucijama koje treba da obezbede finansijski deo za deo projekta koji će raditi Kinezi.

"Sada se uklapa u mozaik izgradnje beogradskog metroa", naglasio je Mali.

Podseća da su do sada rađene studije, veliki deo istraživanja, da je usvojen plan detaljne regulacije Makiškog polja i da se sada radi plan šinskih polja u Beogradu. Tom prilikom je u Palati Srbija predstavljena mašina, takozvana krtica duga 100 metara koja će već ove godine početi da gradi metro.

Mali je dodao da je potrebno 13 meseci da se sklopi, kao i da je ostlao još tri meseca da ta mašina bude završena.

"Hvala predsedniku Vučiću na poverenju da se bavimo ovim projektom i da počnemo da ga sprovodimo krajem godine. Ovo je istorijski projekat za sve nas", naglasio je Mali.

On je naveo i da je godinu za nama obeležila paralelna borba - i za zdravlje ljudi i za očuvanje ekonomske stabilnosti.
"Preliminarna analiza kada su obe linije u pitanju govore da će to koštati 4,4 milijarde evra", istakao je. O tome je ranije govorio i predsednik Aleksandar Vučić, a više o ovoj temi pročitajte u posebnom tekstu.

Ističe da to nije konačna cena, već da će ona zavisiti od rada na glavnom projektu za drugu liniju metroa, koji još nije urađen. Mali dodaje da će radovi na izgradnji prve linije metroa od Železnika do Mirijeva, dužine 21,3 kilometara i sa 21 stanicom, biti završeni 2028. godine.

"Tada će biti otvorena za građane Beograda, za sve goste našeg grada i za sve koji budu želeli da se voze", rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu.

U međuvremenu će se, dodaje, raditi i na drugoj liniji metroa.

Ukazuje da je izgradnja metroa veliki proces i ozbiljan građevinski i inženjerski projekat, te da se samo na izgradnji mašine za kopanje tunela ispod Beograda radi 16 meseci.

"To su najmodernije kompozicije, koje će biti automatizovane, usmerene na bezbednost putnika i efikasnost sistema", naveo je Mali.

Nakon druge linije, radiće se, kaže, i na izgradnji treće linije koja će povezati delove grada koji nisu u sklopu prve dve linije metroa. Cilj je, naglašava Mali, da šinski sistem dominira u gradskom saobraćaju, jer je efikasniji, brži i ekološki. Izgradnja metroa, dodaje ministar, biće velika šansa i za srpske kompanije, što će, kaže, uticati na razvoj domaće industrije.
Foto: Tanjug/NIKOLA ANÐIC
Momirović: Najkompleksniji infrastrukturni projekat

Izgradnja metroa u Beogradu je najkompleksniji projekat na Balkanu i krajem godine ćemo krenuti u njegovu izgradnju, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Vlade Srbije, Grada Beograda, francuske i kineske kompanije na izgrađi metora, Momirović je kazao da je jako ponosan što će srpska prestonica konačno dobiti metro.

Istakao je da je izgradnja metroa jako teška, te da je to razlog zašto se o njegovoj izgradnji toliko dugo priča. Momirović kaže da je sadašnja vlast preuzela tu obavezu da završi metro u što kraćem roku.

Metro će, kaže, promeniti percepciju Beograda, biće bolje povezan sa dve linije, kasnije i sa trećom, ali i sa BG Vozom. Momirović dodaje da će metro učiniti da Beograd postane čistiji grad, jer će mnogi koji žive po obodima grada ostavljati svoje automobile i metroom dolaziti u centar grada.

Ističe da osim metroa, u Srbiji se sprovodi još nekoliko važnih projekata, a to je građenje šest auto-puteva, izgradnja brze železničke pruge, povezivanje sa regionom, postrojenja za prečišćavanje otpanih voda...

Momirović kaže da će Srbija nakon svih tih projekata postati pravi lider na Balkanu.

"Metro je samo kruna naših investicija", zaključio je Momirović.

Beograđani će sa izgradnjom metroa dobiti kvalitetniji, brži i ekološki čistiji vid prevoza, izjavio je danas ministar.

"Želimo građanima da ponudim bolju i bržu opciju soabraćaja. Zašto bi neko išao kolima i imao problema sa parkingom ako sutra budemo imali najkvalitetniji metro u regionu. To će biti samo po sebi podsticajno", rekao je Momirović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Napomenuo je da svakako da ne možemo da rešimo ekološko pitanje u Beograda ako svaki dan imamo toliki broj vozila u gradu, kao i da je metro jedini način da poboljšamo ekološku sitauciju.

"Imamo partnere koji imaju puno iskustva u tome i mogu da nam pomognu", naglasio je Momirović.

Vrlo brzo ćemo ponuditi Beograđanima mnogo kvalitetniju saobraćajnu komunikaciju, poručio je ministar građevinarstva.

Dodaje da će sa metroom biti saobraćajno relaksiran grad i očišćen od izduvnih gasova.
Foto: Depositphotos, tinnitusdoll
Vesić: Metro ima nacionalni značaj

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da Beograd sanja metro već 50 godina.

"Ništa se konkretno nije radilo na tom projektu do 2013. godine", naglasio je.

Prema njegovim rečima, to je najvažniji projekat u glavnom gradu, proglašen projektom od nacionalnog značaja.

Naglašava da je izgradnja metroa najvažniji projekat za Beograd, dodajući da je to projekat koji ne može grad sam da finansira, te je zahvalio Vladi Srbije na tome što je taj projekat proglasila od nacionalnog značaja.

Ukazuje da mnoge države u svetu ne pomažu gradovima u izgradnji metroa, ali da je Vlada Srbije svesna koliki će značaj metro imati za rast BDP-a.

Vesić je poručio da se u aprilu očekuje idejno rešenje za depo.

Vesić kaže da će posle današnjeg poptisivanja Memoranduma, u aprilu biti doneto idejno rešenje za depo na Makiškom polju, zatim će se završiti eksproprijacija, kako bi do novembra počelo nasipanje i izgradnja na Makiškom polju.

"To će biti početak radova na beogradskom metoru", rekao je Vesić.

U međuvremenu će, kaže, biti usvojen plan generalne regulacije šinskih sistema u oktobru, koji će definisati sve linije metroa i gde će tačno nalaziti stanice, a pored toga će definisati i razvoj BG Voza.

"Trebalo bi da se on nadoveže na metro, da povežemo Surčin i Obrenovac, koji sada nisu povezani BG Vozom. Dosad su povezani samo Mladenovac, Sopot, Lazarevac i Barajevo. Želimo da povežemo Pančevo i da tako dobijemo jedinstven sistem", naveo je Vesić.

Tako će biti dobijeno, dodaje, 50 kilometara novih tramvajskih šina.

Kada budemo to videli, ističe Vesić, Beograđani će imati prevoz kakav zaslužuju i kako dolekuje jednoj velikoj metropoli kao što je Beograd.

Zahvalio je francuskim i kineskim partnerima koji će zajedno sa državom i gradom sarađivati na izgradnji metroa. Zamenik gradonačelnika najavio je danas da će prva linija beogradskog metra biti završena 2028. godine.

"Kada završimo 2028. metro i proširenje BG voza i spojimo ga sa Pančevom i kada završimo 50 km za tramvaje, naš osnovni podsistem biće šinski, znači ekološki", rekao je Vesić.
Ilustracija: Depositphotos, PinkBadger
Istakao je da grad više neće kupovati autobuse na dizel.

"Za nekoliko dana biće raspisan tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa na prirodni gas. I do 2028. ćemo svake godine kupovati po 100 takvih autobusa i nećemo više imati nijedan autobus na dizel", naveo je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Kaže da će automobuski prevoz tada biti samo dopunski podsistem, dok će šinski biti glavni, kao i da se u centru, ali i u delovima predgrađa više neće koristiti autobusi na dizel.

Zamenik gradonačelnika poručio je danas da tokom gradnje metroa, koja treba da počne krajem godine, neće biti gužvi u saobraćaju. Kaže da će se mašina, tzv. krtica, koristiti iznad zemlje samo na početku prve linije, to jest na prvih 2,5 kilometra od Železnika do Žarkova, dok će se posle radovi odvijati pod zemljom.

"Građani neće videti tu mašinu dok se bude kopala cev, koja će sa obe strane imati dva tunela. Tako da će građani moći da vide samo izgradnju metro stanica, koje moraju prvo da budu izgrađene da bi mašina mogla tu da prođe", rekao je Vesić.

Najavio je da će gradske vlasti tokom godine raspisati konkurs za izbor arhitektonskog rešenje sa ukupno 41 stanicu.

"Naše arhitekte će raditi svaku stanicu posebno. To će za naše ljude biti velika referenca. Ideja je da svaka stanica bude drugačija, kao što je to recimo u Londonu i drugim gradovima, i da svaka stanica po izgledu predstavlja taj deo grada ili njegovu istoriju, Beograda ili Srbije", naglasio je Vesić.

Delur: Počeli smo sjajnu saranju

"Počastvovan sam što sam izabran u ime svoje kompanije i želim da se zahvalim predsedniku Vučiću koji je odmah pokazao šta želi od ovog projekta. Zahvaljujem se i ministrima Malom i Momiroviću", kazao je Filip Delur

On je rekao da će saradnja biti plodotvorna.

"Počeli smo zaista sjajnu saradnju", ocenio je on.

Ziđi: Saradnja i korišćenje sopstvenih resursa i iskustva u cilju brže izgradnje

"Verujem da je naša čast što učestvujemo u projektu izgradnje Beogradskog metroa. Podrška srpske Vlade i naše Ambasade je od velikog značaja", rekao je predstavnik kineske kompanije Pauer Čajna Šje Ziđi.

Projekat metroa je jedan od najvažnijih za Beograd, ali i Srbiju, poručio je.

"Mi koristimo sopstvene resurse i iskustva, sarađujemo sa francuskom stranom, a sve u cilju što brže izgradnje", rekao je Ziđi.
Foto: Depositphotos, STELLANOVA
Buvar: Sve više postajemo srpska kompanija

Generalni direktor u kompaniji "Egis Rail" Olivier Buvar rekao je da je počastvovan zbog učešća na projektu za koji kaže da je jedan od najvećih projekata u Evropi u narednoj deceniji.

Naveo je da ta kompanija, koja je u Srbiji prisutna 20 godina, sve više postaje srpska kompanija, da je planiran njen dalji razvoj i dodatno regrutovanje 120 srpskih inženjera.

"Uveren sam da ćemo uspeti i da će se vaš san o Beogradskom metrou ostvariti. To će pomoći da se uvede nova zelena mobilnost u Beograd i Beograd će u tome biti primer za druge. Metro je uvek ključna investicija za ekonomski razvoj", rekao je.

Izrazio je punu posvećenost uspehu projekta Beogradskog metroa.

O projektu izgradnje metroa

Ministar finansija Siniša Mali ranije je izjavio da se već u februaru očekuje veliki broj poseta naših eksperata Francuskoj i njihovih Srbiji, koji već rade na projektu metroa. Rekao je da francuski "Alstom" već radi na modelima i specifikacijama koji su vezani za ceo sistem metroa.

Usvojen je plan detaljne regulacije za Makiško polje, gde bi radovi trebalo da počnu do kraja godine.

Na tom mestu će, naveo je Mali, biti izgrađen veliki depo, odakle će krenuti i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva.

Druga linija će ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Projekat metroa jedan je od najvažnijh infrastrukturnih projekata za 2021. godinu.

Mali je rekao da je u proteklom periodu dosta urađeno na pripremi za početak izgradnje metroa, ali da su to bile uglavnom "stvari nevidljive građanima". Prefizibiliti i vizibiliti studije, projekat izgradnje šinskog sistema, plan detaljne regulacije, plan generalne regulacije...

Krajem prošle godine je ratifkovan i međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: