Oprez: Kontaktna mreža na pruzi Subotica-Horgoš pod visokim naponom

Infrastruktura železnice Srbije upozorila je danas da je kontaktna mreža iznad pruge Subotica - Horgoš stavljena pod visoki napon, da je približavanje zabranjeno i opasno po život.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2022.

12:40

Oprez: Kontaktna mreža na pruzi Subotica-Horgoš pod visokim naponom
Ilustracija: Shutterstock/sergey lavrishchev

U okviru završnih aktivnosti na puštanju u saobraćaj rekonstruisane i elektrificirane pruge Subotica - Horgoš, kroz kontaktnu mrežu pušten je visoki napon od 25.000 volti, navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova, a u takvim slučajevima dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava.

Infrastruktura železnice Srbije upozorila je da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni pruge i u blizini kontaktne mreže zabranjeno i opasno po život.

U saopštenju se navodi da je završena modernizacija i elektrifikacija deonice Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom, i da su u toku poslednje pripremne aktivnosti za puštanje novoizgrađene pruge u saobraćaj.

"Novoizgrađenom elektrificiranom prugom vozovi će saobraćati do 120 km/sat. Radovi su završeni šest meseci pre roka, a ugovorena vrednost posla iznosila je oko 10,2 milijarde dinara. Pruga duga 26,6 kilometra u potpunosti je rekonstruisana, a u okviru njene elektrifikacije izgrađena su i elektroenergetska postrojenja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su za potrebe te modernizovane pruge izgrađena četiri objekata za signalno-sigurnosna i telekomunikaciona postrojenja, u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, kao i na stajalištu Javna skladišta Subotica, a novo železničko postrojenje izgrađeno je i u stanici Bački Vinogradi.

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom pre rekonstrukcije bila je neelektrificirana, izgrađena je 1885. godine i reč je o regionalnoj i prekograničnoj pruzi, koja se iz Subotice i Horgoša preko državne granice nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 km do Segedina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: