Subotica dobila jedinstveni muzej

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je svečano otvorio Muzej porcelana, u ulici Matije Korvina 11, čiji je osnivač Udruženje građana "Muzej porcelana iz naših kuća", iz ovog grada.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

19:55

Subotica dobila jedinstveni muzej
Foto: subotica.rs

Bakić je tim povodom izjavio da je sa velikim uvažavanjem prihvatio poziv predsednika Udruženja građana "Muzej porcelana iz naših kuća" Nikole Slavića da otvori ovaj muzej gde je, kako je rekao, na 116 kvadratnih metara izložbenog prostora izloženo više od 2.000 izuzetno vrednih, uglavnom ručno oslikanih porcelanskih predmeta, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Subotice.

"Nadam se da će ova, pet godina sakupljana kolekcija porcelanskih predmeta koji su se koristili na ovim prostorima u poslednjih dvesta godina, biti od koristi i našem gradu, i široj zajednici, kako u obrazovne, tako i u turističke svrhe", naglasio je Bakić.

On je osnivačima Muzeja koji su, kako je rekao, sa puno entuzijazma i ljubavi pristupili celom ovom projektu, čestitao na otvaranju jednog ovakvog prostora.

"Osnivačima Muzeja porcelana želim da u potpunosti realizaju svoju misiju vezanu za ovaj nesvakidašnji muzej", zaključio je Bakić.

Nikola Slavić je izrazio zahvalnost gradonačelniku Bakiću na vremenu izdvojenom da otvori ovaj muzej i na taj način za Udruženje na čijem je čelu uveliča ovaj izuzetno važan dan.

"Mi u Udruženju smo o ovom danu sanjali, bili uporni, dosledni i napokon dočekali da porcelan u koji smo se zaljubili izložimo javnosti. Verujem da ovaj muzej neće biti magacin porcelana, već prostor koji će da živi, da se dopunjava i obogaćuje na ponos ne samo Subotice, već i Srbije. Koliko je nama poznato, ne postoji slična ustanova u našoj zemlji, čak ni u okruženju. Bilo je, istina, izložbi i galerija koje su trajale jedan kraći vremenski period, ali ništa da traje", rekao je Slavić.

Porcelanski predmeti u ovom muzeju grupisani su po manufakturama, odnosno proizvođačima kao što su Majsen, Rozental, Herend, Žolnai, Stari Beč, Lomanosov i drugi.

Prema Slavićevim rečima, Muzej porcelana će početi sa radom već 22. septembra, od 10 časova, cena ulaznice će biti 300 dinara, a ulaz za učenike je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: