Subotica - Ekonomija - B92 Lokal

Subotičanka pravi nakit od majčinog mleka, razmišlja i o kozmetici FOTO

O blagodeti majčinog mleka za novorođenče i značaju dojenja za majku i dete se gotovo sve zna. Većini majki je to najlepši period u životu ali, kao i sve što je lepo, prođe brzo.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Subotičanka Ibolja Marinković dosetila se kako da trajno sačuva uspomenu na vreme kada se stvara neraskidiva veza između majke i bebe - u svom domu počela je da izrađuje unikatni nakit od majčinog mleka, piše Subotica.com.

Kod nas je to još uvek novo, ali je u svetu veoma popularno. Prsten, privezak, medaljon ili minđuše, mlečno beli poput najlepšeg bisera, zauvek podsećaju na najvažniji period u životu svake žene.

"Sve je počelo pre skoro godinu dana kada sam se porodila sa mlađim sinom. Nisam znala šta da radim sa pupčanikom, nije bilo smisla da ga sačuvam tek tako u fioci i onda sam na internetu videla da mogu da ga izlijem epoksilnom smola i da napravim razne oblike. Potom sam videla da mogu i kosu da stavim, a saznala sam da od majčinog mleka može da se napravi nakit i to od samo dva sastojka. Recept sam morala sama da nađem i dugo sam pokušavala da nađem tačnu razmeru", počinje priču Ibolja.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Nije lako raditi sa mlekom, jer je kvarljivo, ali uz mnogo strpljenja i truda mogu da nastanu prelepi komadi nakita.

"Tek kada sam počela, jedna divna žena mi je dala litru svog mleka jer je bebica bila alergična i tako sam učila. Oni koji žele nakit pošalju mi pet mililitara mleka i kada stigne do mene, sedam do deset dana je potrebno da napravim jedan komad. Ručno šmirglam, pa se polira i tek onda bude sjajan. Treba puno strpljenja, ali je u svaki utkano puno ljubavi. Njegova najveća specifičnost je majčino mleko koje nas uvek vraća na trenutak kada smo prvi put ugledali svoje dete", objašnjava.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Dok je nedavno boravila u Londonu kod sestre koja se tek porodila, rodila se ideja da od majčinog mleka napravi i sapune.

"Dodala sam običan glicerin i tako napravila sapun. Testiram sad na koži i vidim da je jako dobar za ojed, ekceme... Potpuno je prirodan, za miris dodajem eterična ulja. Iako sam knjigovođa po struci, želela bih da mi to bude posao i da napravim kutak u kome će sve biti od majčinog mleka – kupke, sapuni, losioni... To još ne postoji kod nas, ali sigurna sam da bi bili dobri za kožu", otkriva Ibolja deo svog hobija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.