Subotica formirala Privredni savet, želi da postane univerzitetski grad

Prvi put nakon više od dve decenije, Subotica je formirala Privredni savet Grada, savetodavno telo koje čine predstavnici privrednika, lokalne samouprave i državnih organa, čiji je cilj da razvojem privredne klime unapredi uslove života i rada na severu Bačke.

Izvor: B92

Nedelja, 24.10.2021.

15:20

Subotica formirala Privredni savet, želi da postane univerzitetski grad
Foto: Shutterstock/xbrchx

Domaći privrednici traže da Subotica postane univerzitetski grad jer im je potreban visokoobrazovan stručni kadar. Za to ima i uslova jer je ove godine na tri fakulteta i dve više škole upisano svega 600 studenata, a samo u studentskim domovima ima 850 postelja, prenosi RTV.

Druga od sedam ključnih tačaka u Strategiji razvoja grada je obogaćivanje turističke ponude Palića kroz završetak izgradnje akvaparka, uređenje Velikog parka te pešačkih i biciklističkih staza na Paliću.

"Mi iz privrede smatramo najbitnijim za nas da 'Druga kasarna' bude pretvorena u industrijsku zonu za domaće privrednike i preduzetnike. Time privrednici Subotice žele da se izjednjače sa stranim investitorima koji su dobili na upotrebu Industrijsku zonu Mali Bajmok", rekao je Milan Jerinkić, predsednik Privrednog saveta Grada Subotice.

Strategijom razvoja Subotice predviđeno je i da se pošumljavanjem i ozelenjavanjem prostora na kome je nekada radila Hemijska industrija "Zorka" rekultiviše zagađeno zemljište stvaranjem "zelenih pluća grada", a planirano je da u vreme božićnih, novogodišnjih i uskršnjih praznika Subotica organizuje "Privredne dane dijaspore".

"Formiraćemo tim koji će sagledati koje od nekretnina i drugih poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada, a ni sada ni u budućnosti mu nisu potrebni, trebaju da budu stavljeni na licitaciju. Smatramo da to treba prodati, a dobijeni novac uložiti u realizaciju ključnih planova iz Strategije razvoja Grada za koje nedostaju sredstva. Ne moraju sva ulaganja Grada da idu iz budžeta", objašnjava Milan Jerinkić, predsednik Privrednog saveta Grada Subotice.

Rezultati istraživanja koje je sproveo Privredni savet grada pokazuju da se smanjuje ukupan i broj radno sposobnog stanovništva, ali da raste broj zaposlenih kao i potrebe za stručnom radnom snagom, a na osnovu tih pokazatelja doneta je Strategija razvoja Grada od sedam ključnih tačaka čiji je cilj da Subotica ponovo postane privredni brend kao što je bila nekada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: