Subotica - Ekonomija - B92 Lokal

Rekonstrukcija pruge od Subotice do Segedina mogla bi da bude završena pre roka

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) odvija se predviđenom dinamikom, a prema navodima izvođača radova, završetak ovog posla se može očekivati i ranije nego što je planirano.

Izvor: eKapija Subotica
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ToskanaINC
Ilustracija: Depositphotos/ToskanaINC

"Izgrađen je donji stroj stroj pruge od Horgoša prema Bačkim vinogradima u dužini od 3,6 kilometara. U toku su pripremne aktivnosti za polaganje 4,5 kilometara gornjeg stroja od izlaza iz stanice Subotica ka Horgošu, kao i za izgradnja infrastrukturnih objekata: podvožnjaka u Subotici, dva pothodnika (u Paliću i Bačkim vinogradima) i rekonstrukciju staničnih zgrada u Paliću, Bačkim vinogradima i Horgošu", navedeno je na sajtu Infrastruktura železnica Srbije, prenosi Ekapija.

Modernizacija pruge Subotica - Horgoš počela je 18. oktobra u Horgošu. Radove izvodi konzorcijum Karin Komerc MD iz Veternika i RŽD International, a vrednost posla je oko 10,2 milijarde dinara.

"Po završetku modernizacije i rekonstrukcije, ova pruga dužine 26,63 kilometara, biće jedna od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica, kojom će vozovi saobraćati brzinom do 120 kilometara na sat, a vozom između Horgoša i Segedina će se putovati 35 minuta", ističe se.

Rok za završetak radova je novembar 2022. godine. Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađarske. Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina. Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada izuzetno značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.