Grade "mega fabriku" baterija u Subotici: "Projekat ne zavisi od Jadra"

Kompanija Al Pack iz Subotice, koja se bavi proizvodnjom fleksibilne aluminijumske ambalaže, ne tako davno je saopštila da 2022. godine otpočinje gradnju fabrike litijum-jonskih baterija, odnosno baterija za električna vozila.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2021.

13:47

Grade
Foto: Printskrin/Privredna komora Srbije/ElevenEs

Prema objašnjenju iz kompanije, u tu svrhu je i razvijena nova firma ElevenEs, što je ranije otkriveno za Biznis.rs, a u narednih nekoliko meseci će se izdvojiti iz Al Pack grupacije. Najava da se gradi fabrika litijum-jonske baterije za električne automobile izazvala je veliku pažnju, a posebno interesovanje izazvalo je koje sirovine i koja tehnologija će ovde biti korišćena.

"Postoji veliki broj različitih formulacija koje se upotrebljavaju kod dizajna litijum-jonskih baterija (LIB). Ukratko, u zavisnosti od namene, potrebne su drugačije karakteristike", objašnjava za Politiku osnivač i izvršni direktor kompanije ElevenEs, Nemanja Mikać.

Kako dodaje, tako neke baterije mogu biti optimizovane da imaju veliku gustinu energije, neke da se brzo pune ili prazne, i tako dalje.

"U fabrici će se za katodni materijal koristiti LFP – litijum gvožđe-fosfat. Baterije zasnovane na LFP tehnologiji, za razliku od široko rasprostranjenih baterija, ne sadrže kobalt i nikl, što proizvodnju čini održivijom i čistijom. Ove baterije imaju nekoliko puta duži životni vek, bezbednije su, brže isporučuju veću snagu i prvenstveno su namenjene električnim automobilima, autobusima, kamionima, viljuškarima i drugim vozilima, kao i skladištima energije u vezi sa solarnim elektranama i vetroparkovima", naveo je Mikać.

S obzirom na to da nema retkih metala, kobalta i nikla, proizvodnja je, kako kaže, jednostavnija i jeftinija, pa su one opet i znatno čistije i održivije. Njihova mana je, napominje Mikać, nešto manja gustina energije – imaju manji kapacitet za istu masu, pa se zato ne mogu koristiti u uređajima kod kojih je to ključno.

Na konstataciju da je direktor EIT-a izjavio da je prednost za ovu fabriku da se nalazi u blizini Jadra, te da li eventualno odlaganje u izdavanju dozvole za početak iskopavanja remeti nešto u planovima za otvaranje fabrike, on je napomenuo da subotički projekat ne zavisi od realizacije rudnika Jadar. Kako dodaje, fabrika ElevenEs će svakako početi sa proizvodnjom pre eventualne izgradnje rudnika, tako da je planirano da se katodni materijal nabavlja od proverenih proizvođača.

"Važno je napomenuti da se između rudnika Jadar, kao potencijalnog dobavljača litijum-karbonata i naše fabrike, nalazi još jedna fabrika za proizvodnju katodnih materijala, i ona kao sirovinu koristi litijum-karbonat. U Srbiji trenutno ne postoje kapaciteti za proizvodnju katodnog materijala. Trudićemo se i da u budućnosti sirovine nabavljamo u skladu sa ekonomskim i socijalnim kriterijumima", naveo je Mikać.

Što se bezbednosti fabrike tiče, on je napomenuo da je tehnologija potpuno čista i da nema rizika po okolinu, te da su rizici isti ili manji od drugih fabrika koje trenutno rade u Subotici u industrijskoj zoni Mali Bajmok.

Kako je najavljeno, fabrika će se nalaziti na mestu nekadašnje klanične industrije 29. novembar, na oko 30 hektara, dok će pod objektima biti 160.000 kvadratnih metara. Predviđene kapitalne investicije procenjene su na oko milijardu evra u narednih sedam godina, a do kraja 2024. godine trebalo bi da dostignu 550 miliona evra, uz dodatna ulaganja u razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: