U Subotici nedostaju mesta u jaslicama

U predškolskoj ustanovi "Naša radost" u Subotici primaju samo bebe rođene 2019. godine, ali ne i nakon toga pa mesta u jaslicama manjkaju. Ukoliko nema "baka servisa" roditeljima mališana ostaje da decu upišu u privatni vrtić ili pronađu dadilju.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2021.

18:34

U Subotici nedostaju mesta u jaslicama
Shutterstock/Predrag Lukiæ

"Nama u jaslenom uzrastu nedostaje bar 100 mesta za najmlađe i to ćemo nastojati da rešimo u narednom periodu", kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor "Naše radosti".

Inače, u 2019. u Subotici je rođeno 1.386 beba, ili 65 manje nego prethodne godine. Negativni prirodni priraštaj je konstantan već godinama, ali i pored toga obdaništa ne uspevaju da prime svu decu. Zbog toga je vredan pažnje bio podatak da je najstarija predškolska ustanova u zemlji, koja kroz različite organizacione oblike, brine o deci već gotovo 180 godina, prošle jeseni upisala najveći broj mališana. Za sve uzrasne grupe, od jaslenog do predškolskog prijavljeno je 4.430 dece koja mogu da pohađaju neki od 56 objekata. To je 100 mališana više nego prethodne godine, prenosi portal Grad Subotica.

Prema rečima Vojnića u poslednjih pet godina "Naša radost" uspela je da za 500 mesta uveća kapacitete svojih objekata. Osim toga, izgrađeno je i otvoreno obdanište u Starom Žedniku, u planu je gradnja objekata u selima Đurđin i Mala Bosna, te se i tako nastoji da se rastereti pritisak na obdaništa u gradu, a na ovaj način deca ostaju u poznatom okruženju.

Liste čekanja postoje i za starije uzrasne grupe u najnaseljenijim delovima grada kao što su Radijalac i Prozivka. S obzirom na to da zbog virusa korona ne dolaze sva deca u vrtić, iako više nisu potrebne potvrde da roditelji u uslovima pandemije ne mogu da rade od kuće, za sada su uspeli da rasporede mališane po objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: