Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotica obeležila Spasovdan: "Na današnji dan se desilo ono što je na najveću utehu nama"

Liturgijom i svečanom litijom kroz grad obeležen je Spasovdan, slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg i slava grada Subotice.

Izvor: Novosti Subotica
Podeli
Foto:Grad Subotica
Foto:Grad Subotica

Najnovije vesti iz Subotice čitajte ovde.

Kako običaji nalažu, posle litijskog ophoda oko hrama, blagoslovljeno je žito, koje je potom podeljeno brojnim vernicima.

Subotičani, predvođeni sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, gradonačelnikom Stevanom Bakićem i gradskim funkcionerima, prošli su centralnim gradskim ulicama - od hrama do Gradske kuće, zatim korzoom do zgrade "Jadran" pa ulicom Đure Đakovića nazad do hrama.

"Nažalost, ljudi retko da su sposobni, zbog svoje pozicije, stanja svoje svesti, da poime značaj ovog praznika, koga crkva blagovesti proslavljajući zapravo pobedu života nad smrću, smisla nad besmislom, radosti nad tugom... Svi smo svesni da smo bića prolazna, poprilično konačna, imamo svoj kraj i on je za nas neprihvatljiv jer nismo bića za propast", poručio je otac Dragan Stokin.

"Mi Hrišćani verujemo da Bog nije stvorio svet za propast, već za večnu radost i jedinstvo sa njim. Mi se živeći ovde pretačemo iz onog što je privremeno u ono što je večno. Na Spasovdan se desilo ono što je na najveću utehu nama. Ne samo da je Hristos pobedio smrt, nego je i tu prirodu našu razneo na nebesa, učinivši time ljudsku prirodu takvom da percipira radost ljudskog postojanja. Vaznesenje je naš fokus, i ono što je propadljivo učinio je neprolaznim", dodao je, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.