Subotica finansira analizu poljoprivrednog zemljišta – moguće je postići uštede u korišćenju veštačkog đubriva

Grad Subotica je i ove godine obezbedio dva i po miliona dinara za analizu poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Politika

Petak, 24.06.2022.

09:30

Subotica finansira analizu poljoprivrednog zemljišta – moguće je postići uštede u korišćenju veštačkog đubriva
Foto: Shutterstock/lp-studio

Poslove analize obavlja Poljoprivredna stručna služba u Subotici.

"Broj uzoraka je ograničen na 10 po jednom poljoprivrednom gazdinstvu, odnosno do 20 uzoraka kada je reč o vinogradima i voćnjacima, jer se tu uzorci uzimaju s dve dubine. Pravo na besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta imaju poljoprivredni proizvođači s prebivalištem u Subotici, čak i ako se njihova parcela nalazi u susednoj katastarskoj opštini", objasnio je Damir Varga, direktor Poljoprivredne stručne službe.

Pravo na besplatnu analizu plodnosti poljoprivrednog zemljišta imaju samo poljoprivrednici koji obrađuju privatne parcele, bilo da su u njihovom vlasništvu ili da su u zakupu. Za finansiranje analize plodnosti zemljišta koje je u državnoj svojini nije nadležna lokalna samouprava, već je to omogućeno ratarima kroz poseban program koji finansira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Iz subotičkog budžeta za ove namene izdvojen je isti iznos kao i lane, ali primetno je da postoji veliko interesovanje poljoprivrednika za ovu vrstu analize, kaže Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Subotica. Interesovanje je razumljivo s obzirom i na aktuelne cene veštačkih đubriva.

"Prevaziđena je poljoprivredna praksa da se njiva i ratarske kulture prihranjuju po iskustvu. Poljoprivredni proizvođači znaju da bez ove analize nema uštede novca. Mineralna đubriva su vrlo skupa, a zbog prekinutih lanaca snabdevanja očekuje se dalji rast cena. Ova analiza je zbog toga još značajnija, jer se u oskudici mineralna đubriva mogu preusmeriti na druge parcele, i na taj način smanjiti troškovi proizvodnje", kaže Vitković.

Racionalno prihranjivanje zemljišta donosi dvojaku uštedu, u kupovini samog veštačkog đubriva, ali i kroz angažovanje mehanizacije, cene goriva i utroška vremena. S druge strane, pogrešnim prihranjivanjem zemljišta umesto povećanja prinosa, moguće je postići upravo suprotan efekat, kaže Vitković, jer se narušava balans mineralnih materija koje se međusobno blokiraju i biljka ne može da ih preradi.

"Ono na šta posebno apelujemo jeste da posebno tokom jesenje pripreme zemljišta, poljoprivrednici što više koriste stajsko đubrivo jer se na taj način vraća humus. Ovo organsko đubrivo sadrži potrebne makro i mikronutrijente u obliku koji biljke mogu da iskoriste. Osim toga, jačanjem humusnog sadržaja u zemljištu ono je sposobno da bolje čuva u tlu oskudne padavine kakve imamo poslednjih godina", kaže Vitković.

Ukoliko ratarima nije dostupno organsko đubrivo, tada se preporučuje pažljivo gazdovanje zelenim ostacima na njivi, a nikako paljenje strnih žita. Najbolje je ostatke slame usitniti kako bi se lisna masa zadržala u zemljištu, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: