Nije sve na Paliću ostalo isto FOTO

Turistički deo Palića vrlo malo se promenio poslednjih sto godina.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2022.

10:00

Nije sve na Paliću ostalo isto FOTO
Foto:Grad Subotica

Njegov jedinstveni izgled pažljivo se čuva, dok se sa druge strane magistralnog puta mnogo toga neprestano menja.

U novoizašloj knjizi subotičkog lekara dr. Marka Sentea "Otrgnuto od zaborava – Naši liječnici", nalazi se i priča o Luki Mardešiću, lekaru koji je između dva rata, a i nakon toga radio u Subotici i na Paliću.

Mardešić je bio sa otoka Visa. Studirao je u Beču i Gracu, a kada je trebalo da otpočne svoju karijeru, za to je odabrao Suboticu.

Carsku prestonicu zamenio je upravo ovom "bačkom metropolom", dok je umesto obale Jadrana odabrao ovu palićku.

Živeo je u kući koja gleda na Veliki park.

Mardešićeva kuća na glavnom putu, morala je da ustupi mesto novoj robnoj kući koja je otvorena 1970. godine. Preciznije, ova vila se nalazila na mestu današnjeg parkinga. Prilikom izgradnje robne kuće i parkinga za nju, nestalo je još par zanimljivih kuća.

Sada je jasnija i ova fotografija nastala na glavnom putu kod palićkog tornja. U desnom delu slike vidi se Mardešićeva vila a u levom poslastičarnica "Royal" koje takođe više nema. Na njenom mestu, i na prostoru do nje, nikli su poslovni prostori za kafiće i prodavnice.

Vratimo se još malo doktoru Mardešiću.

Živeo je do 1963. godine, tako da ga više nije bilo kada je kuća srušena. Iako je potpuno bio posvećen svom pozivu koji mu je bio i posao i hobi (u slobodno vreme je čitao samo stručnu literaturu), njegov životopis je ipak na nekoliko mesta zanimljiv.

Došao je sa dalekog ostrva i tu se oženio Palićankom, takođe interesantnog porekla i imena – Toricceli Hanna.

Njihova kćerka pamti nedeljne ručkove na kojima se, osim našeg jezika, govorio i italijanski, nemački i mađarski. "Babilonska kakofonija" – opisuje tu atmosferu Marija Mardešić Hobl.

O Mardešiću i njegovim kolegama piše dr Sente u knjizi "Otrgnuto od zaborava – Naši liječnici", a da stari doktor sa Visa ne bude zaboravljen, potrudili su se i Palićani kada su jednoj ulici dali ime po lekaru koji je svoj život posvetio lečenju naroda ovog kraja.

Na kraju priče "Male Abazije" koja je nalazila u komšiluku, malo dalje, na prostoru današnje benzinske pumpe.

Mala Abazija, zatim bife Bobek, kao da su više bili okrenuti stanovnicima naselja i okoline, a manje turistima.

Kao što Subotica nije Pešta ni Beč, tako ni Mala Abazija nije kao ona velika, prava. Ali uvek će biti onih koji više vole prisniju atmosferu manjeg mesta, piše Grad Subotica.
Foto: Gard Subotica/ Mardešiæeva kuæa
Foto: Grad Subotica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: