Mnogi nisu verovali u ovog Subotičana a njegovi izumi se i dan danas koriste

Let avionom je danas potpuno normalna stvar, ali na početku prošlog veka samo je nekolicina ljudi na čitavom svetu verovala da je to moguće.

Izvor: RTV

Ponedeljak, 11.07.2022.

10:00

Mnogi nisu verovali u ovog Subotičana a njegovi izumi se i dan danas koriste
Foto: Shutterstock/Zeljko Vranjkovic

Među njima je bio i Ivan Sarić. Mnoge inovacije ovog Subotičanina koriste se u avionima i danas, ali se uglavnom ne zna da je to njegov izum.

Sedam godina nakon braće Rajt, u oktobru 1910.godine, Subotičanin Ivan Sarić je na lokalnom hipodromu izveo svoj prvi let, u avionu sopsteve konstrukcije. Replika tog aviona nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

"Njemu je u drugom krugu pukao cilindar na motoru, ali on je umesto da padne, avion spustio kao jedrilicu. U tome je njegova veličina. On je dakle već tada imao stabilan avion, za to vreme, međutim, kasnije je on konstruisao Sarić-2, Sarić-3 i na kraju krajeva, zbog toga je i pionir, za razliku od mnogih pre njega, koji su takođe leteli, ali ne tako sigurno, i ne tako stabilno", objašnjava Miroslav Antelj, autor dokumentarnog filma o Ivanu Sariću.

U Subotici je nedavno obeležena godišnjica rođena ovog pionira vazduhoplovstva na ovim prostorima, koji je bio i svestrani sportista. Stiče se, međutim, utisak da su njegova dostignuća često zapostavljena.

"Ivan Sarić, pored toga što je bio inovator u avijaciji, bio je veliki sportista, biciklista, čovek koji je osnovao najstariji klub ovde u Vojvodini, fudbalski klub, to je Bačka, ali između ostalog i prvi čovek koji je na ovim prostorima napravio automobil. tako da je bio svestran pronalazač, jedan renesansni čovek, koji nije svoja rešenja patentirao, a da jeste, ja mislim da bi porodica Sarić bila jedna od najbogatijih na svetu", ističe Petar Nedeljković iz Muzej vazduhoplovstva u Beogradu.

"Palicu u avionu, Ivan Sarić koristi 1909.godine, a zvanično ulazi u patent, kao patent u svim avionima 1913.godine. Nažalost, zbog svoje skromnosti, Ivan Sarić nije uspeo da registruje patent, iako je on bio njegov", dodaje Miroslav Antelj.

Ivan Sarić je preminuo 1966.godine, u 91.godini života. U Subotici danas, pored spomenika u centru grada, postoje Aero-klub i srednja tehnička škola, koji nose njegovo ime, piše RTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: