I subotički predškolci u projektu zaštita jezera Palić i Ludaš

Oko stotinu mališana PU "Naša radost" u Subotici od 22. marta, Svetskog dana voda, do 22. aprila, Dana planete Zemlje, uče o značaju tečnosti koja život znači i potrebi očuvanja prirode, a za stečena znanja biće i nagrađeni. Deca predškolskog uzrasta tako su postala i učesnici projekta čiji je cilj zaštita jezera Palić i Ludaš, vrednog 6,5 miliona evra.

Izvor: RTV

Nedelja, 28.03.2021.

11:15

I subotički predškolci u projektu zaštita jezera Palić i Ludaš
Ilustracija: Depositphotos, anatols

Voda život znači. To znaju i mališani PU "Naša radost" iz Subotice koji, uz crteže riba koje plivaju u vodi i zanimljive priče o nastanku jezera Palić, kroz igru uče o vrednosti i značaju vode, jednog od najvažnijih blaga prirode, prenosi RTV.

"Voda je važna jer bez nje ne bi bilo ni bazena ni mora", kaže malena Irena koja pohađa vrtić PU "Naše radosti".

Njena drugarica Sofija dodaje da bez vode ne možemo ni jedan jedini dan.

"Voda nam treba za piće. Bez nje ne možemo da operemo zube", kaže mala Sofija.

Oko stotinu dece uzrasta od tri do šest godina, koja pohađaju objekte PU "Naša radost", od 22. marta pa do 22. aprila nizom aktivnosti učestvuju u obeležavanju Svetskog dana voda i Dana planete Zemlje.

Nebojša Markez, direktor PU "Naša radost" ističe da o značaju vode i čuvanja prirode decu treba učiti od najranijeg uzrasta. "Koliko je važno očuvanje životne sredine, a time i zdravlja ljudi, decu treba učiti od "malih nogu". Zbog toga smo mi u PU "Naša radost" i odlučili da naše mališane podučimo značaju čuvanja okruženja u kome žive i rastu", kaže Nebojša Markez, direktor PU "Naša radost".

Eko - bajka za decu "Voda i grad", kviz za mališane čija je tema voda te Eko-pričaonica "Kefalica", organizovani su za mališane u okviru projekta "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš" koji PU "Naša radost" sprovodi u saradnji sa JKP "Vodovod i kanalizacija".

"Tema ove godine je vrednost vode, ali ne u finansijskom nego u smislu očuvanja zdravlja prirode i ljudi. Upravo na taj način učestvujemo u podučavanju dece predškolskog uzrasta", kaže Petar Doroslovački iz JKP "Vodovod i kanalizacija".

Za JKP "Vodovod i kanalizacija" to predstavlja i vid brige o korisnicima njihovih usluga. "Suština ove priče jeste da naučimo decu koliki je značaj vode za piće, kao i njenog prečišćavanja. Za nas je to ulaganje u budućnost jer mališani su naši potrošači i sada i u budućnosti", objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".

I JP "Palić-Ludaš" podučilo je mališane kako se čuva biljni i životinjski svet koji živi u dva jezera na severu Bačke i njihovoj neposrednoj okolini.

"Završena je eksproprijacija zemljišta na Paliću, a u toku je i na Ludašu. Otpočeli smo podizanje vetrozaštitnog pojasa, kao i sadnju biljaka. Prethodne dve godine obavljen je i selektivni izlov ribe u jezeru. Sve to doprinosi očuvanju životne sredine na ovom području", kaže Marta Dobo, direktorka JP "Palić – Ludaš".

Finale projekta, čiji je cilj zaštita jezera Palić i Ludaš, a koji Vlada Nemačke posredstvom KfW banke finansira sa 6,5 miliona evra, simbolično će biti održano 22. aprila, na Dan planete Zemlje, a tom prilikom mališani će biti nagrađeni za znanje sticano sa ciljem očuvanja prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: