Više sela u Šidu prvi put imaju vodu za piće – ulaganjima za bolji život građana

Lokalna samouprava Opštine Šid trudi se da budžetska sredstva ravnomerno troši za potrebe svih građana, jer je cilj da život u 18 sela opštine bude jednak životu u Šidu, kao centralnoj varošici.

Izvor: B92

Utorak, 09.05.2023.

09:14

Više sela u Šidu prvi put imaju vodu za piće  – ulaganjima za bolji život građana
Foto: Grad Šid

Prema rečima predsednika opštine Šid Zorana Semenovića, zato su se u prethodnim godinama bazirali na to da u svakom mestu postoje vrtići, osnovne škole, domovi zdravlja, piše Dnevnik.rs.

Kao najveći uspeh ističe to što su uspeli da obezbede pijaću vodu u Ljubi, Molovinu, Sotu, Privinoj Glavi i Bikić Dolu. Ovaj posao je urađen zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za poljopriuvredu.

"U istim selima smo poradili i na putnoj infrastrukturi, tako da smo ih udesili da budu dostupni za život, ne bi li tako pokušali da zadržimo što više ljudi da tu i ostanu. Investicije u infrastrukturu ili bilo koji objekat javne namene bio bi gotovo nedostižan, bez podrške i pomoći Pokrajinske vlade i Vlade Srbije", rekao je Semenović.

"Dobili smo sredstva gotovo na svakom konkursu na koji smo poslali projektno - tehničku dokumentaciju. Najveća podrška nam dolazi od Uprave za kapitalna ulaganja, a istakao bih i konkurs Ministarstva za brigu o selu, jer smo za prethodnih godinu i po dana obezbedili preko 50 kuća. Ovaj projekat je izuzetno koristan, s obzirom na to da je velika zainteresovanost, a tako i zadržavamo mlade na selu", dodao je Semenović.

Uradili su u Jameni put do budućeg graničnog prelaza Račinovci, dužine preko tri i po kilometra, a investicije vredne 200.000.000 dinara, kao i kompletna putna infrastruktura u selu Kukujevci. U tom selu 40 godina ništa nije rađeno na infrastrukturi, a drugo je po veličini u opštini.

"Završavamo ove godine investiciju izgradnje dela Grebenskog puta na Fruškoj gori, više od pet kilometara dužine u Opštini Šid, a uloženo je više od 280.000.000 dinara, zahvaljujući Upravi za kapitalna ulaganja. To su samo neki od projekata koji bi samoj Opštini bili nemogući bez pomoći Pokrajine i Republike, ako znamo da Opština Šid u svom budžetu ima samo 35.000.000 dinara za redovno održavanje lokalnih puteva", rekao je gradonačelnik.

"Budžet za ovu godinu planiran je za oko 1.500.000.000 dinara, a pre 10 godina je bio 750.000.000. Trećina budžeta odlazi na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i na socijalnu zaštitu i sport, pre svega održavanje omladinskog sporta", kazao je Semenović.

Prošle godine su, kaže rekonstruisali fiskulturnu salu u osnovnoj školi u Višnjićevu, a sredstava su obezbedili zajedno sa Ministarstvom lokalne samouprave. To je projekat vredan blizu 50.000.000 dinara. Ove godine su inače kod istog ministarstva konkurisali i dobili 25.000.000 dinara za rekonstrukciju fiskulturne sale u Bačincima, koja nije u upotrebi poslednjih 15 godina. Takođe će biti obnovljen krov, ali i cela osnovna škola. Za te namene će dodatnih 20.000.000 dinara obezbediti Opština Šid.

"Pre par godina smo konkurisali i uspeli smo da budemo jedna od tri lokalne samouprave na konkursu Ministarstva prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije, da iz sredstava Svetske banke dobijemo novac za izgradnju novog vrtića. Izgradnja 1.100 kvadratnih metara objekta u osnovi je započeta u septembru prošle godine, a završetak je planiran za kraj jula, kako bi od 1. septembra stotinjak šidskih mališana krenula u savremeni i moderan objekat, urađen u skladu sa svim propisima i normama. Investicija je vredna 130.000.000 dinara", kazao je Semenović.

"U Šidu postoje tri vrtića, ali kapaciteti nisu dovoljni, jer može da se upiše oko 400 dece, te će izgradnja novog nadomesti tu razliku. U Šidu postoje i dve osnovne škole, "Sremski front" i "Branko Radičević". U prvoj školi je pre par godina završena prva faza radova, a u toku je završna faza odobrenja sredstava Ministarstva za javna ulaganja za izgradnju zatvorenog bazena u toj školi kroz drugu fazu radova. Završili smo i dokumentaciju za kompletnu rekonstrukciju OŠ "Branko Radičević", a investicija je velika", rekao je Semenović.

Kako kaže Semenović, smanjena je i stopa nezaposlenosti na oko 9,4 odsto, u odnosu na period od pre 10 godina, kada je bila 26. Na to je uticalo povećanje broja zaposlenih u uslužnom sektoru u šidskoj opštini, kao i činjenica da se pokrenuo veliki broj poljoprivrednih gazdinstava. U "Viktoriaoil" od 250 prvobitnih radnika sada ima 380 zaposlenih, dok u "Agropapuk", "Srem Šid" radi više od 500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: