Otvorena izložba "Basanova Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu"

Izložba "Basanova Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu" otvorena je u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, u Dunavskoj 29.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2022.

20:19

Otvorena izložba
Foto: Grad Novi Sad

Publici će biti predstavljene tri slike - Proleće, Jesen i Pastoralna scena, Jakopa dal Pontea, zvanog Jakopo Basano, slikara 16. veka iz Veneta, kojima se pridružuje i Hrist u kući Levijevoj, slika koja dolazi iz radionice porodice Basano i čuva se u Muzeju grada Novog Sada, saopšteno je iz Grada.

"Veoma mi je drago što će ova fantastična dela iz 16. veka biti predstavljena u Novom Sadu. Kao aktuelna Evropska prestonica kulture, naš grad ima veoma bogat i dinamičan kulturni život, sa značajnim međunarodnim učešćem. Zadovoljstvo je što je Muzej grada ostvario ovako lepu saradnju sa Galerijom Borgeze i sa Italijanskim institutom za kulturu i što veoma reprezentativno radi kao gradska ustanova kulture. Sinergija i kulturna razmena prepoznati su kao vrhunski principi u kulturnoj politici Grada, jer uvek daju najbolje rezultate i inovativna rešenja i pristupe. Verujem da će Novosađani i svi naši gosti uživati u kvalitetnom umetničkom sadržaju koji će do kraja oktobra biti dostupan u Muzeju grada. Zahvaljujem se Ambasadi Italije na podršci u organizaciji ove značajne izložbe", istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Tri slike iz Galerije Borgeze u Rimu – jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, koje se pripisuju Jakopu Basanu (oko 1510–1592), značajni su primeri najuspešnijeg stvaralaštva slikara iz porodice Dal Ponte, zvanih Basanovi po imenu grada iz kojeg potiču. Ova tri dela iz Galerije Borgeze, vezana za prikaz godišnjih doba, važno su svedočanstvo Basanovog stvaralaštva iz perioda 70-ih godina 16. veka, kada je ono doživelo najveću ekspanziju. Pripadaju široj kategoriji biblijsko-pastoralnih i seoskih slika koje je ovaj slikar stvarao tokom te decenije.

Otvaranju izložbe takođe su prisustvovali ambasador Italije Nj. E. Luka Gori, direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota, kao i predstavnici Galerije Borgeze i Ministratva kulture Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra i može se posetiti svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 18 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: