Novi Sad - Kultura - B92 Lokal

Dve izložbe u čast 70 godina "Likovnog kruga" u Novom Sadu

Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug" ove godine obeležava 70 godina od kada umetnice i umetnici stvaraju u svojim umetničkim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi sa dve velike izložbe, najavili su organizatori

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
Foto, ilustracija: Andrej Privizer / Shutterstock.com
Foto, ilustracija: Andrej Privizer / Shutterstock.com

Na platou ispred Petrovaradinske tvrđave 5. avgusta biće otvorena izložba "Krugovi kruga" u okviru programskog luka "Dunavsko more" Evropske prestonice kulture na kojoj će biti predstavljeno 23 umetnika i umetnice.

Na istom mestu u isto vreme biće otvorena i 26. Godišnja izložba umetnika i umetnica koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi i na kojoj će biti predstavljeno 55 umetnika i umetnica.

U periodu trajanja izložbe "Krugovi kruga", od 5. do 28. avgusta, u 18 ateljea biće predstavljena umetnost 23 umetnice i umetnika koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Novi Sad ima nešto što nema ni jedan drugi grad u Evropi.

Već 70 godina postoji, u kontinuitetu, najveća svetska kolonija umetnica i umetnika. U 88 umetničkih ateljea, tokom sedam decenija, stvaralo je više od 500 umetnica i umetnika ostavljajući gradu umetničko blago neprocenljive vrednosti.

Ove godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, u programskom luku "Dunavsko more", prikazaće bogatu umetničku ponudu umetnica i umetnika: moda, scenografija, kostimografija, ulja na platnu, umetnički objekti kombinovane tehnike, skulpture, fotografije, grafički dizajn, video radovi, mozaik... sve to će publika moći da vidi na jednom mestu, na Petrovaradinskoj tvrđavi u jedinstvenim umetničkim ateljeima. Ono što je najvrednije, moći će od samih umetnika da čuju o procesu stvaranja umetničkih dela i da osete atmosferu kreativnosti koja jedina vlada već 70 godina na jednoj od najlepših tvrđava na Dunavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.