Dunavski dijalozi u Novom Sadu počeli izložbom 3E

Izložbom "3E: Ekologija, Etika Estetika", danas je počeo ovogodišnji festival savremene umetnosti "Dunavski dijalozi" u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.07.2022.

20:35

Dunavski dijalozi u Novom Sadu počeli izložbom 3E
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Dunavski dijalozi ove godine imaju podnaslov "Quo vadis mundi?" jer se bave složenim pitanjima funkcionisanja savremenog sveta.

"Mi smo kao festival savremene umetnosti koji obeležava 10 godina postojanja hteli od početka da napravimo takvu manifestaciju koja bi odražavala sve one impulse sveta koji mogu i treba da se prokomentarišu kroz umetnost", rekao je Sava Stepanov, umetnički direktor festivala "Dunavski dijalozi" na otvaranju izložbe.

On je dodao da su još na prvim izložbama ustanovljene te angažovane teme, ali od umetnika nije bila tražena puka angažovanost, već umetnost koja baš kao što je i podnaslov ove ižložbe, reaguje svojim etičkim i estetskim potencijalima.

Izložba "3E: Ekologija, Etika, Estetika" u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu prikazuje radove Nemanje Milenkovića, Vesne Tokin, Radomira Kneževića, Adriena Ujhazija, Happy Trash Production, Lee Rasovski, Kristiana Raduta i None Inesku i ostvarena je u saradnju sa temišvarskom fondacijom Triade Interart i Udruženja Temišvar prestonica kulture 2023.

"Ekologija nije samo prikaz prirode nego je i prikaz naše duše i želim da zahvalim domaćinima što su nam omogućili da prikažemo ovu važnu temu", kazala je Sorina Jeca iz Fondacije Triade Interart.

Manifestacija "Dunavski dijalozi" ove je godine deo zvaničnog programa EPK2022.

"Upravo smo završili sa programskom platformom "Tvrđava mira" i počela je nova "Dunavsko more" koja se bavi ekologijom, odnosom između umetnosti i ekologije i saradnjom i sinergijom koje umetnost proizvodi kroz multikulturalni dijalog podunavskih zemalja. S obzirom na to da u ovoj godini imamo preko 500 projekata i mnogo umetnika, produkcija, ustanova i nezavisnih scena koordinacija je bila izazovna, ali sve ide jako dobro i ponosni smo na dosadašnji tok našeg projekta EPK2022", rekla je programska direktorka Fondacije Novi Sad 2022, Sara Vuletić.

Izložba 3E moći će da se pogleda do 6. avgusta, a onda u okviru "Dunavskih dijaloga" slede ižložbe SMALL REBOOTS japanskih umetnika, od 12. do 28.avgusta, zatim dva programa u septembru - Slovenija u Fokusu sa četiri izložbe pod nazivom Priroda umetnosti i Novi Sad+ koja promoviše lokalnu umetničku scenu.

Sledi ižložba umetničkih zastava Quo vadis mundi? koja će na Trgu jarbola kod Limanskog parka biti otvorena od 1. septembra do kraja godine, a biće i mnogo pratećih programa u Karlovačkoj gimnaziji, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Čereviću i Irigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: