Odabrani projektanti nove pijace u Novom Sadu: Umesto Najlona, pet celina na 6.000 kvadrata

Na mestu sadašnjeg Najlona, na prostoru između Temerinske i Primorske ulice, planirana je nova savremena pijaca, a JKP Tržnica nedavno je odabrala projektante tog kompleksa.

Izvor: eKapija

Nedelja, 03.07.2022.

13:36

Odabrani projektanti nove pijace u Novom Sadu: Umesto Najlona, pet celina na 6.000 kvadrata
Ilustracija: Shutterstock/Baloncici

Izrada projektno-tehničke dokumentacije, što podrazumeva idejno rešenje, projekat za građevinsku dozvolu, izvođački projekat, ali i ishodovanje građevinske dozvole, poverena je firmama AG Institut DOO i Haus DOO iz Novog Sada, s tim da će ugovor, vredan 14.736.000 dinara, s PDV-om, biti zaključen na godinu dana.

Gradnja moderne pijace, s neophodnom infrastrukturom i sanitarnim prostorima, planirana je na parceli površine 30.518 kvadrata, gde se trenutno nalaze tezge s nadstrešnicama. Predviđen je kompleks površine oko 6.000 kvadrata, od čega je površina objekta oko 2.000 kvadrata, odnosno oko 4.000 zelena pijaca s otvorenom nadstrešnicom. Nova zgrada će imati prizemlje i najviše jedan sprat (P+1), a parterno uređenje planirano je na oko 1.000 kvadrata.

Prostor na kom je predviđena nova pijaca, okružen je zonama višeporodičnog stanovanja, pa bi novoprojektovane sadržaje trebalo uklopiti u okruženje, ne samo infrastrukturno već i arhitektonskim izgledom. Osim toga, broj ulaza bi trebalo prilagoditi prostornoj i funkcionalnoj organizaciji, te obezbediti najmanje dva pešačka ulaza u objekat, ali i osmisliti odgovarajuće ulazne kapije i princip brendiranja i informisanja.

"Otvoreni prostor ne mora biti ograđen, te može biti definisan elementima urbanog mobilijara ili funkcionalno, kao i vizuelno prepoznatljiv", objašnjeno je u projektnom zadatku, prenosi Ekapija.

Nova pijaca će imati pet celina, za prodajni prostor (pijačne tezge i prodajna mesta), poslovne prostore, sanitarne, tehničke i upravne prostorije.

Prodajni prostor u objektu predviđen je za izlaganje i distribuciju nekvarljive robe, voća i povrća, zanatskih, tehničkih i proizvoda domaće radinosti, kao i cveća i garderobe. Ta funkcionalna celina, u zavisnosti od srodnosti izloženih proizvoda, može biti podeljena po zonama. Tip tezgi i njihova prostorna organizacija trebalo bi da obezbedi što veći broj prodajnih jedinica.

"Prilikom projektovanja bi trebalo obratiti pažnju na komfor kupaca i prodavaca, te zdravo i tehnološki ispravno izlaganje proizvoda, pregledno numerisanje pijačnih mesta, isticanje broja tezgi i naziva izlagača, zbog čega je neophodno osmisliti najracionalniju modularnu pijačnu tezgu koja se umnožava i zadovoljava uslove funkcionalnosti i vizuelnu dopadljivost. Prostori između tezgi treba da budu takvi da obezbede frekventnu komunikaciju korisnika i nesmetano obavljanje delatnosti, kao i lako korišćenje svih dostupnih sadržaja", navedeno je u projektnom zadatku JКP Tržnice.

Blok s poslovnim prostorima planiran je kao zasebna celina, koju će formirati modularne jedinice, a njihovo linijsko postavljanje će, kako je objašnjeno, omogućiti pružanje usluga na dve strane. Prodajno mesto predstavlja zatvorenu celinu, s tim da trgovac može prodavati robu unutar modelarnog koncepta u okviru pijace, kao i prolaznicima, koji bi pristupali s javne površine, bez ulaska u objekat tržnice. Tehnički blok je namenjen isključivo za odlaganje i skladištenje opreme za čišćenje i održavanje higijene u objektu, ali je tu predviđena i tehnička soba za instalacije, s zasebnim ulazom.

U prostorijama za upravu nalaziće se kancelarije za zaposlene i prostorije za eventualni boravak komunalnih inspektora. Tu je planiran i prostor za javnu vagu, zaplenu i druge komunalne potrebe, koje su neohodne za nesmetano funkcionisanje i obavljanje svih delatnosti uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: