U Novom Pazaru otvoren novi Kulturno-edukativni centar

U Novom Pazaru je u subotu otvoren Kulturno-edukativni centar Islamske skupine Milli Gorus (IGMG) Balkans i Udruženja za pomoć i socijalnu podršku HASENE Balkans, prenosi Agencija Anadolija (AA).

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2022.

11:35

U Novom Pazaru otvoren novi Kulturno-edukativni centar
Ilustracija: Shutterstock/Igor Dymov

Centar će, kako je predočeno, nastaviti da radi na polju obrazovanja, kulture, ali i humanitarnih aktivnosti i zadovoljenju potreba socijalne kategorije građana.

Ističuću da je Novi Pazar jedan od gradova koje ima šire istorijsko značenje, predsednik Islamske skupine Milli Gorus Kemal Ergun je izrazio očekivanja da će centar u Novom Pazaru biti primer i za ostale regione na Balkanu i u svetu.

"Na ovim prostorima ćemo nastaviti da radimo na polju obrazovanja, humanitarnih aktivnosti, pokušati da ublažimo patnje i, u granicama naših mogućnosti, zadovoljimo potrebe svih onih koji su na neki način ugroženi", rekao je Ergun.

Presecanjem vrpce on je zajedno s predsednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasminom Curić, generalnim konzul Republike Turske u Novom Pazaru Basarom Basolom i pomoćnikom gradonačelnika Novog Pazara Ensarom Škrijeljom otvorio objekat u kojem će Milli Gorus Balkans i HASENE Balkans sprovoditi aktivnosti.

Na svečanosti otvaranju ovog centra su prisustvovale brojna zvanice i javne ličnosti, gosti iz Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, predstavnici sandžačkih opština i humanitarnih organizacija i udruženja građana.

Na svečanom ručku priređenom za zvanice, predsednik HASENE za Srbiju Edis Ujkanović je podsetio da je ova organizacja tokom poslednjih godina sprovela niz humanitarnih i drugih akcija, posebno tokom pandemije COVID-19, ali i pomogla ugrožene porodice.

Turski konzul Basol je istakao, da pored državnih institucija, niz drugih turskih organizacija pokazuje inicijativu za pomoć narodu Sandžaka.

"Islamska skupina Milli Gorus i njena podružnica HASENE, 'Yunus Emre' i drugi su primer za to, jer ulažu veliki napor i pomažu na više polja. Očekujem da će nakon otvaranja prostorije taj trud biti još veći. Republika Turska uvek deli svoj hleb s braćom iz Sandžaka i to važi za našu braću koja žive i van Repubike Turska", poručio je Basol.

Dodao je da je otvaranje centra još jedan praznik.

Predsednik IGMG-a Balkans Edin Salković je rekao da su se danas okupili kako bi se prisetili dobročinstva predaka i obnovili napore s ciljem povezivanja mosta koji povezuje sjajnu prošlost i svetlu budućnost.

"Zgrada centra koju danas otvaramo ne predstavlja puko otvaranje jednog objekta već je ona duhovni centar jedne drevne i praiskonske misije u kojoj se nalazi duh onih koji nose bajrak tog plemenitog razumevanja vjere. S ponosom ističemo da su svi aspekti naše misije i vizije, koja nastoji da pomogne ne samo muslimanima, već celom čovečanstvu, danas oličeni na ovom mubarek mestu", poručio je Salković.

U novom centru u Novom Pazaru će boraviti mališanI predškolskog uzrasta, a učenici i studenti će biti u prilici da dobiju stipendije i imaju podršku u obliku vannastavnih aktivnosti. Preko HASENE će sprovoditi svoje humanitarne aktivnosti.

Islamska skupina (zajednica) Milli Gorus, sa sedištem u Kelnu (Nemačka), jedna je od najbrojnih turskih organizacija civilnog društva u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: