Za "Nišvil" ove godine iz gradske kase 35 miliona dinara

Za organizaciju Džez festivala "Nišvil" ove godine iz budžeta grada Niša biće izdvojeno 35 miliona dinara što je 11 miliona više nego prethodne godine, rekla je danas gradonačelnica Dragana Sotirovski prilikom potpisivanja ugovora s direktorom tog festivala Ivanom Blegojevićem.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.03.2023.

15:06

Za
Ilustracija/Foto: Mitrovic Aleksandar/Shutterstock.com

"Finansijski bolje stojimo ove godine, tako da smo imali mogućnosti da ovu manifestaciju, vrlo značajnu za grad, finansijski bolje podržimo", rekla je ona.

Direktor "Nišvila" Ivan Blagojević kazao je da taj festival sada ima težak zadatak da pored 35 miliona dobijenih od grada, prikupi još 53,2 miliona dinara neophodnih za organizaciju.

"To će biti zaista nemoguća misija, zavisiće puno od naših kontakata sa sponzorima, od konkursa Ministarstva kulture i evropskih konkursa", rekao je Blagojević.

On je kazao da "Nišvil" nastoji da vrati programe koje je privremeno ugasio proteklih godina, poput književno-poetskog.

"Ove godine uvodimo i neke nove programe. Letnju pozornicu ćemo upotrebiti za svojevrstan omaž Nju Orleanskom džezu, odnosno prvim marširajućim orkestrima s kraja 19. veka", najavio je Blagojević.

Po njegovim rečima, ovogodišnji "Nišvil" trebalo bi da, kao u najboljim vremenima, okupi makar 900 izvođača.

"Planiramo 140 koncerata i 20 pozorišnih predstava, da prikažemo 80 filmova i 60 različitih performansa", kazao je on.

Istakao je da se festival bori da u Niš dovede što značajnija imena iz sveta džeza, ali da im ne ide na ruku skok cena honorara koja je za neke izvođače i 100 odsto.

Ove godine na Festivalu učestvovaće i kubanski muzičar Robert Fonseka, basistkinja Ida Nilsen i bubnjar Entoni Sančes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: