Obeležen Dan devojčica u Nišu

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" u Nišu koja učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje "Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje" (DECIDE), nizom aktivnosti obeležila je Dan devojčica koji ove godine pada 28. aprila.

Izvor: B92.net

Sreda, 18.05.2022.

18:05

Obeležen Dan devojčica u Nišu
Ilustracija: Shutterstock/Emmily

U petak, 13. maja, 6 učenica ove srednje škole, obrazovnog profila Tehničar mehatronike, posetile su specijalističku ordinaciju za hiperbaričnu medicinu Intermedic-HBO u Nišu. Obilazeći hiperbarične komore koje se u ovoj ordinaciji koriste za terapiju različitih oboljenja, devojčice su imale jedinstvenu priliku da bliže sagledaju na koje načine znanja koja stiču u okviru obrazovnog profila mogu da primene u oblasti upotrebe i održavanja tehničke opreme u medicini.

Pored ove posete, u ponedeljak 16. maja, realizovan je susret u niškoj kancelariji kompanije HTEC Group, koja se bavi razvojem hardvera i softvera. Kompaniju je posetilo 12 učenica obrazovnih profila Elektrotehničar informacionih tehnologija i Elektrotehničar energetike. Pored informisanja o samoj kompaniji i njenoj delatnosti, devojčice su imale priliku da razgovaraju sa ženama koje se u ovoj firmi nalaze na različitim pozicijama, kao što su Operations Lead, Proofreader, Software Engineer i QA Automation Engineer. Učenicama su ispričale svoj razvojni put od školovanja do radnih pozicija na kojima se trenutno nalaze, pri čemu su posebno ukazale da je za donošenje odluka i uspeh u karijeri važno slediti vlastita interesovanja i sposobnosti i konstantno raditi na njihovom usavršavanju. Nakon ove posete, devojčice su istakle da im je susret omogućio da bolje razumeju gde i šta sve mogu da rade, te da je bio veoma motivišuć za dalji napredak u školi i karijeri.

Povodom obeležavanja Dana devojčica, projekat DECIDE podržava srednje stručne škole koje učestvuju u ovom projektu u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Cilj manifestacije Dan devojčica je da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odabira svojih profesija i budućih karijernih puteva rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, a ne stereotipnom podelom na "muška“ i "ženska“ zanimanja. Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje ovog dana. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u manifestaciji. Ove godine Dan devojčica se obeležava dvanaesti put zaredom u Srbiji. Nakon dve godine obeležavanja manifestacije isključivo virtuelnim putem, ove godine se aktivnosti i posete realizuju i uživo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: