Leskovac - Društvo - B92 Lokal

Sedam dana besplatnog programa u leskovačkom Narodnom muzeju

U okviru manifestacije "Muzeji za 10" u kojoj učestvuje i Narodni muzeja Leskovac, tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, posetioci će imati prilike da se uključe u programe, pogledaju stalne postavke, filmove i performanse.

Izvor: Jugmedia Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/nikjvt
Foto: Shutterstock/nikjvt

Najnovije vesti iz Leskovca čitajte ovde.

Pomenuta manifestacija održava se po osmi put u periodu od 14. do 20. maja i to pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u koordinaciji sa Nacionalnim komitetom Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

„U okviru obeležavanja 18. Evropske noći muzeja, Narodni muzej kao i Gradska kuća radiće u periodu od 18 časova pa sve do 2 časa iza ponoći“, rekao je kustos – istoričar Vladimir Petković i dodao će posetioci imati prilike da pogledaju i stalnu postavku:"Odelo ne čini čoveka, ali govori o njemu" i "Vremeplov leskovačkog kraja".

Prema njegovim rečima svi sadržaji su besplatni, a stručna vođenja u muzeju su planirana za 19 časova, 21 čas i 23 časa, dok će u periodu od 15. do 20. maja Gradska kuća, Narodni muzej i arheološki lokalitet Caričin grad biti otvoreni za sve posetioce od 12 do 20 časova.

Muzejski pedagog Aleksandra Stojanović Stanković kazala je da će, takođe, biti organizovane i različite aktivnosti za decu, namenjene uzrastu od 5 do 11 godina, na kojima će učiti krasnopis, ali i saznati nešto više o garderobi i nakitu iz različitih istorijskih perioda.

"Dečji muzejon je opremljen različitim igračkama, kojim se deca upoznaju sa našim kulturnim nasleđem i pored njega, organizovaćemo i tri muzejske radionice: 'Pismeno', 'Čuvar prošlosti' i 'Moda ženskih frizura'", kazala je Stojanović Stanković.

Ona je istakla da su za radionicu „Pismeno“ popunjena sva mesta, dok su za radionice "Čuvari prošlosti" i "Moda ženskih frizura" ostala još nekoliko mesta, piše Jugmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.