Leskovčanima veći računi za komunalne usluge od februara

Gradonačelnik Leskovca,Goran Cvetanović, posetio je sa svojim saradnicima Javno komunalno preduzeće "Vodovod" koje mu je predstavilo dosadašnje radove i planove za narednu godinu.

Izvor: B92.net

Utorak, 31.01.2023.

11:37

Leskovčanima veći računi za komunalne usluge od februara
Foto: Grad Leskovac

Ističući da JKP "Vodovod" pruža usluge vezane za egzistencijalne potrebe svakog od nas, gradonačelnik Cvetanović je podvukao da je stabilno vodosnabdevanje i poboljšanje kvaliteta usluga prioritet, vizija i misija ovog preduzeća i da je važno da poverene poslove obavlja na najbolji mogući način za dobro funkcionisanje našeg grada, saopštio je Grad Leskovac.

Gradonačelnik je istakao da je obilizak upriličen kako bi rukovodstvo predstavilo dosadašnji rad, planove, iznelo eventualne probleme sa kojima se suočava, kao i potrebe u daljem poslovanju. Jedan od povoda današnjeg obilaska ovog preduzeća je i nabavka nove opreme u vrednosti od 19,3 miliona dinara, smeštena u drugom delu preduzeća, u Vlajkovoj ulici.

"U okviru poslednje nabavke Vodovod je investirao u novu opremu i vozila, u ukupnoj vrednosti od 19,3 miliona dinara. Nabavljeni su nova autocisterna za otpadne vode 16,5 miliona dinara, sa učešćem grada od 9,2 miliona, dva terenska vozila vrednosti 2 miliona dinara, za potrebe Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu i Postrojenja za preradu vode u Gorini, Vodovod je izdvojio i 700.000 dinara za nabavku komore za sačmarenje vodomera i pripadajućeg kompresora. Ako na ovo ulaganje od 19,3 miliona dodamo sve ono što smo uložili otkad smo preuzeli odgovornost, samo u mehanizaciju je uloženo 73,8 miliona dinara", istakao je gradonačelnik Cvetanović.

Gradonačelnik je podsetio da je od preuzimanja odgovornosti do sada u objekte za prečišćavanje otpadnih voda uloženo 26 miliona evra. U liniju vode 10,4 miliona evra, liniju mulja 497,5 miliona dinara i u kolektor u 464 miliona dinara.

Podsetio je i da je prethodno rukovodstvo koštalo grad nekoliko miliona evra za uništen kolektor koji je samo 10 odsto bio u funkciji. Dodao je da će uskoro početi realizacija ORIO programa i izgradnje kanalizacije u 16 naseljenih mesta.

Gradonačelnik je danas kazao da godišnje održavanje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda iznosi 211 miliona dinara te direktora Vodovoda uputio da obrazloži detalje oko načina funkcionisanja fabrike i oko rešavanja spora koji grad vodi sa preduzećem Crna Trava vezanog za kolektor.

Direktor Vodovoda Staniša Ristić je kazao da će Postrojenje za prešćavanje otpadnih voda raditi svakog dana u tri smene, te da troškovi u koje između ostalog spadaju troškovi električne energije 35 miliona dinara, troškovi za zaposlene iznose 32 miliona dinara, troškovi hemikalija 16,5 miliona, goriva 1,6 miliona dinara, ostali materijali 2,7 miliona, analiza akreditovane laboratorije 600 hiljade dinara, ostali troškovi poslovanja 5 miliona dinara.

Troškovi osiguranja 10 miliona dinara, režijski troškovi 1,1 milion dinara, amortizacija 50 miliona dinara, troškovi odvoženja i deponovanja mulja 35 miliona dinara, odvoženje komunalnog otpada iz procesa proizvodnje 3 miliona dinara, i troškovi održavanja, servisiranja i popravke 19 miliona dinara, što je ukupno 211,5 miliona dinara na godišnjem nivou i dodao da će troškove pokrivati građani koji imaju vodovodnu i kanalizacionu mrežu što će na mesečnom nivou iznositi između 50 i 60 dinara po metru kubnom.
Foto: Grad Leskovac
Sa svim aspektima poslovanja Javno komunalnog preduzeća "Vodovod" Leskovac, sprovedenim aktivnostima u prethodnoj godini, ulaganjima u opremu i mehanizaciju, kao i sa planovima za tekuću godinu, javnost je kroz prezentaciju upoznala Vanja Kuzmanović, tehnički direktor.

Tom prilikom su predstavljeni rezultati rada Vodovoda u prethodnoj godini, novine u poslovanju, kao i planovi za tekuću godinu. Od aktivnosti realizovanih u prethodnoj godini treba navesti radove na čišćenju dve predbrane na Crcavačkom potoku, modernizaciju SKADA sistema, kao i sanaciju dve velike havarije.

Među planovima za tekuću godinu je rekonstrukcija vodovodne mreže u Norvežanskoj i u ulici Tome Kostića u Bratmilovcu, nabavka kamiona kipera, cisterne za vodu.

Gradonačelnik Cvetanović je najavio, u narednom periodu će posetiti i ostala javna i javno komunalna preduzeća i ustanove na teritoriji Grada Leskovca, sa ciljem da se, kroz izveštaje rukovodstva, javnost upozna sa njihovim radom, kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja i naglasio da mnoga preduzeća, kao i privatni partneri traže povećanje cene svojih usluga.

Dodao je da se očekuje povećanje cena u toku februara, nakon toga bez povećanja u narednih godinu i po dana, a u narednom periodu usklađivanje cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: