U Kruševcu će se graditi zatvorski kompleks na 28 hektara, traži se projektant

Ministarstvo pravde Republike Srbije raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog zatvora u Kruševcu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

13:11

U Kruševcu će se graditi zatvorski kompleks na 28 hektara, traži se projektant
Foto: Shutterstock/rawf8

Postojeći zatvor više ne odgovara nameni i organizaciji prema kriterijumima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija jer se objekat nalazi u užem gradskom jezgru.

Spoljna zona obuhvata prostor između saobraćajnice i prednjeg dela zatvora gde se nalaze ulazi. Sadržaće pristupni put, kontrolnu kapiju sa prijavnicom, parkinge, smeštajni objekat za osuđenike u A tretmanu (lakša krivična dela) i zatvorsku ekonomiju.

Zona pristupnog puta vodi od pristupne saobraćajnice do kontrolne kapije gde će se vršiti identifikacija posetilaca i vozila koja potom ulaze u spoljnu zonu zatvora. Nakon kontrole, službenici će upućivati vozila na određene parkinge ili na ulaze za dostavna i službena vozila.

Smeštajni paviljoni planiraju se između sigurnosne ograde i zatvorske ekonomije gde će biti objekat za smeštaj lica lišenih slobode koji kaznu služe A (lakšem) režimu.

Zona zatvorske ekonomije planira se u slobodnoj zoni van sigurnosne ograde zatvora sa severozapadne strane iza smeštajnih kapaciteta. Ekonomija je namenjena gajenju povrtarskih kultura koje bi se koristile za ishranu zatvorenika i zaposlenih u zatvoru. Na ekonomiji, kako se navodi, bila bi angažovana lica koja kaznu služe u A režimu i u planu je da cela površina ekonomije bude pokrivena video-nadzorom.

U unutrašnjem delu kompleksa biće izgrađenje zona elektronskog nadzora, zona za vozila i nadzor i unutrašnja zona. U okviru ove poslednje, u planu je izgradnja administrativno-tehničkog dela, zone zajedničke aktivnosti i zone smeštaja za lica koja kaznu služe u strožem B režimu. U okviru unutrašnjeg kompleksa biće instaliran elektronski nadzor sa više bezbedonosnih sistema koji uključuje senzore, video-nadzor, svetlosnu i zvučnu signalizaciju kojom će se upravljati iz kontrolne sobe.

U okviru zatvorskog kompleksa biće izgrađen i medicinski blok, ambulanta zatvora u kojoj će raditi lekari opšte prakse i stomatolozi, dve kantine, prostorija za posete i dve odvojene trpezarije u kojima će se hraniti zatvorenici u različitim režimima odsluženja kazne.

Vrednost posla izrade tehničke dokumentacije iznosi 50 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: