Uspomene u Kruševcu: U Kući Simića postavljena izložba o značajnim jubilejima iz privatnih kolekcija

Veliko interesovanje iyayvao je originalni projekat Ku'e Simi'a u Kru[evcu, koji je podrayumevao sakupljanje uspomena o yna;ajnim jubilejima iy privatnih kolekcija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

12:40

Uspomene u Kruševcu: U Kući Simića postavljena izložba o značajnim jubilejima iz privatnih kolekcija
Foto: Shutterstock/Tetiana Tychynska

Tako će postavka "Dogodine u isto vreme", otvorena pre mesec dana,biti pred posetiocima sve do septembra.

Godišnjice mature, zlatne svadbe, rođendani, zajedničke proslave, druženja i dugovečna prijateljstva, priložilo je na fotografijama 24 učesnika postavke, posvećene privatnim i javnim jubilejima.

vana Neckov Grubišić, montažerka dopisništva RTS u Kruševcu, već se 20 godina bavi fotografijom, ali brojne su i njene uspomene iz detinjstva i sa porodičnih druženja.

"Najstarija fotografija je iz 1969. godine, to je bio treći rođendan moje sestre", priča Ivana Neckov Grubišić.

"Roditelji su nas često fotografisali, a kasnije sam to i ja počela da radim. Izuzetno mi je drago što sam uspela da sačuvam fotografije sa proslava, nagrada koje je dobijalo naše dopisništvo, porodične fotografije naših velikih porodica, kao i generacijskih okupljanja, što je u ovim našim godinama vrlo važno", kaže ona.

Najdraže fotografije pesnikinje Slavice Davidović su sa roditeljima na uranku i sa proslave pet godina mature. Njen školski drug Momčilo Nikolić kaže da se pripremaju da ovekoveče i novu proslavu, 55. godišnjicu mature.

"Prebirajući po uspomenama, prisetila sam se prvih profesionalnih koraka u predstavama na 'Svečanostima slobode'", priseća se Gordana Simić, koja je ustupila dragocene fotografije sa značajnih manifestacija na kojima je učestvovala.

"Setila sam se državnih praznika, sletova, prvomajskih proslava, Svetosavskih akademija, promocija časopisa iz kulture i umetnosti, tradicionalne manifestacije 'Druželjublje za Milića'", priča ona.

Čitava paleta različitih jubileja, ispostavilo se, značajna je Kruševljanima.

"Osim proslava 8. marta, Prvog maja i raznih godišnjica, dobili smo i fotografije sa 100. rođendana jedne bake i četvrtog rođendana mačke, kućne ljubimice", predočava kustos Zorana Drašković Kovačević.

"Sveukupno, došli smo do materijala od 300 fotografija, 22 učesnika i dve institucije, Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva", kaže on.

Priređujući ovakve interaktivne izložbe od 2013. godine, uspostavili smo bliske veze sa sugrađanima, koji su rođeni ovde, ali i sa svima kojima je Kruševac u srcu, sećanje dovoljno živo, a Kuća Simića vazda otvorena, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: