Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Obradovali 33 đaka: Humanost članova društva "Dobra narav" iz Kruševca traje još od 1929. FOTO

Ideja o okupljanju plemenitih namćora u Kruševcu je još 1929. potekla od grupe ovdašnjih advokata, apotekara, profesora, bombondžija, voskara, opančara, pintera, fijakerista... a iste godine je osnovno i Društva baksuza, ugursuza i namćora, koje do danas nastavlja misiju pomaganja dobrim đacima slabijeg materijalnog stanja.

Izvor: Novosti Kruševac
Podeli
Foto: Shutterstock/Katerina Morozova
Foto: Shutterstock/Katerina Morozova

Najnovije vesti iz Kruševca čitajte ovde.

Tokom minule sedmice, uoči Vrbice obradovali su 33 učenika osnovnih škola. Da se "udese", pomogli su brojni prilozi, pa su đaci dobili komplete odeće i obuće, a dva učenika završnih razreda i odelo koje će poneti na maturskoj večeri.

"Osnovni kriterijum darivanja je da se radi o dobrom đaku, a školama ostavljamo da same izaberu decu kojoj poklanjamo", kaže Zvonko Rajković, predsednik Društva baksuza, ugursuza i namćora.

"Samo tokom poslednjih 20 godina, odkad je obnovljen rad Društva, obradovali smo više od 2.000 mališana", rekao je Rajković.

Inače, način prikupljanja priloga kruševačke dobrotvore razlikuje od svih drugih organizacija, jer to čine na posebnoj zabavi, kada proslavljaju Sveti najmalerozniji dan u godini po starom kalendaru, a to je uvek "deveti tornik od Božića", pa sakupljaju sredstva od ulaznica, lutrije i simboličnog kršenja odavno ustanovljenih pravila ponašanja. Jer, ćutanje je zlato, a ko to prekrši plaća kaznu, koja takođe ulazi u fond za pomoć deci.

Pandemija je donekle izmenila najneobičniju proslavu humanosti, pa su članovi i ove godine pozvani da uplatama na tekući račun Društva pomognu sakupljanje novca za odevanje kruševačkih đaka, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.