Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Na Sajmu zapošljavanja u Kruševcu poslodavci tražili 500 radnika, posećenost slaba

Više od 40 poslodavaca tražilo je skoro 500 radnika na sajmu zapošljavanja koji je danas u Kruševcu organizovala lokalna filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, a odziv nezaposlenih bio je slab. Najveće interesovanje poslodavci su pokazali za zanatska zanimanja, poput varioca, stolara, bravara, a traženi su i kuvari i konbari.

Izvor: eKapija Kruševac
Podeli
Foto: Shutterstock/Pla2na
Foto: Shutterstock/Pla2na

Najnovije vesti iz kruševca čitajte ovde.

Što se tiče pozicija sa visokom stručnom spremom, najtraženiji su mašinski, elektro i građevinski inženjeri, odnosno profesije za koje su potrebni određeno iskustvo i licence. Direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković kazao je da se broj nezaposlenih u Kruševcu i Rasinskom okrugu smanjuje, što znači da se smanjuje baza iz koje mogu da se traže kandidati.

- Ponavlja se problem pronalaženja odgovarajuće radne snage počev od nekvalifikovanih radnika, pomoćnih radnika, zanatskih zanimanja pa do visokostručnih kadrova kao što su mašinski inženjeri, elektro i građevinski inženjeri, kojima su veliki problem licence - kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, u maju prošle godine na evidenciji je u Rasinskom okrugu bilo nešto više od 20.500 nezaposlenih, a trenutno ih je više od 17.900, dok je u Kruševcu u istom periodu prošle godine bilo nešto više od 10.000 nezaposlenih, a sada ih je oko 8.400.

On je podsetio da je kruševačka filijala završila dodelu subvencija po programima samozapošljavanja i novog zapošljavanja te da za programe sticanja praktičnih znanja, pripravnika i obuke za poznatog poslodavca još uvek ima sredstava.

Dodao je da su dodatna sredstva obezbeđena kroz lokalne akcione planove zapošljavanja, koji se sprovode sa lokalnim samoupravama.

Zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović, koji je otvorio Sajam, kazao je da je taj grad u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje za više programa podrške zapošljavanju obezbedio ukupno oko 40 miliona dinara, piše eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.