Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Kruševac odgovara na seksualno nasilje osnivanjem Kriznog centra

U periodu od juna 2017. godine do karaja 2021. godine, na teritoriji Resavskog okruga je, po podacima iz osnovnih javnih tužilaštva, podneto ukupno 15 prijava zbog polnog uznemiravanja.

Izvor: Novosti Kruševac
Podeli
Foto: Shutterstock/Frame Studio
Foto: Shutterstock/Frame Studio

Najnovije vesti iz Kruševca čitajte ovde.

Udruženje "Peščanik" iz Kruševca već mesecima radi na otvaranju Kriznog centra za pružanje podrške žrtvama seksualnog nasilja, kakav već uspešno postoji u Vojvodini.

"Srbija je potpisnica Istanbulske konvencije koja, između ostalog, podrazumeva i osnivanje ovakvih ustanova", kaže Snežana Jakovljević iz pomenutog udruženja, zalažući se za institucionalzaciju kvalitenih usluga podrške i integraciju žena koje su preživele nasilje.

Njihovi, ali i podaci Autonomnog ženskog centra, te još devet partnerskih organizacija, pokazuju da je u četiri, od pomenutih 15 slučajeva, sačinjen optužni predlog. Donete su tri pravosnažne presude, jedan postupak je u toku, a u dva slučaja je primenjen institut odlaganja krivičnog gonjenja. Ostale prijave su odbačene zbog nedostatka dokaza, pišu Novosti.

Statistika

Jelena Ivković iz Autonomnog ženskog centra kaže da istraživanja pokazuju kako su mladi sa naših prostora u vrhu evropske lestvice po slučajevima polno prenosivih bolesti. Jer, samo 38 domova zdravlja u Srbiji ima savetovalište za mlade, gde se obrađuje tema reproduktivnog zdravlja, a Nacionalna studija o seksualnom zlostavljanju dece od 10 do 18 godina ukazuje da se u svakom odeljenju može pronaći bar četvoro učenika koji su bili izloženi nekoj vrsti seksualnog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.