Kruševac o novim podsticajima: Više od 50 miliona dinara kao pomoć poljoprivrednicima

O merama lokalnih davanja za poljoprivredu koje treba dodatno podržati ili ih implementirati u narednom periodu, predstavnici udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije diskutovali su sa predstavnicima Veća za poljoprivredu grada Kruševca.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2023.

11:10

Kruševac o novim podsticajima: Više od 50 miliona dinara kao pomoć poljoprivrednicima
Foto: Cryptographer/Shutterstock

Razgovarali su u okviru Zimske škole poljoprivrede koju je krajem decembra organizovala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac, prenose subvencije.rs.

Kao rezultat uspostavljanja dijaloga na lokalnom nivou ali i poređenjem rezultata istraživanja, analize Programa mera i izveštaja o davanjima u poljoprivredi, Mladi poljoprivrednici Srbije izradili su "Analizu i preporuke u pripremi mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Kruševca".

Izrada analize je deo projekta "Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi" čiji je cilj informisanje i edukacija mladih poljoprivrednika o postojećim podsticajima, ali i o načinu na koji mogu da učestvuju u kreiranju mera kroz koje lokalna samouprava daje podsticaje poljoprivrednicima.

Projekat realizuju udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i medij Agronews sa fokusom na šest lokalnih samouprava u kojima postoje srednje stručne poljoprivredne škole: Kruševac, Smederevo, Kraljevo, Požarevac, Svilajnac i Požegu.

Grad Kruševac opredeljuje preko 50 miliona dinara na godišnjem nivou za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, naročito u oblasti ruralnog razvoja.

Lokalna samouprava je prepoznala potrebu za dodatnim merama pomoći, dok su Mladi poljoprivrednici Srbije kroz analizu i preporuke dodatno podstakli predstavnike grada na razmišljanje koje su mere važne za ekonomsko osnaživanje poljoprivrednika.

"Ovaj dokument javne politike predstavnicima Veća za poljoprivredu grada Kruševca može poslužiti kao osnov za dalje planiranje i uvođenje novih mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja i zapravo on odgovara trenutno iskazanim potrebama poljoprivrednika grada Kruševca", napominje Oliver Aleksić, koordinator projekta.

Kako dodaje, ovakav način participativnog uključivanja zajednice i kreiranja javnih politika zasniva se na realnim potrebama zajednice i predstavlja odgovorno donošenje odluka koje je utemeljeno na dokazima. Rad Mladih poljoprivrednika Srbije/Agronews-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: