Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Kruševac dobija novo prihvatilište za pse lutalice

Novi azil za pse lutalice, izgrađen po svetskim standardima, trebalo bi da bude u funkciji u prvoj polovini naredne godine.

Izvor: Kruševac grad Kruševac
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/David P Baileys
Ilustracija: Shutterstock/David P Baileys

Gradi se na 500 kvadrata, sa kapacitetom duplo većim od aktuelnog prihvatilišta u Srnju. Novi azil biće bliže gradu, što će olakšati volonterima koji pomažu u čišćenju bokseva i hranjenju pasa, te svima onima koji žele da dođu i udome psa ili dovedu svoju decu da se igraju sa njima, piše portal Kruševac grad.

U toku je prva faza izgradnje azila za napuštene životinje na Jasičkom putu, pored rasadnika i staklenika Javnog komunalnog preduzeća. Druga faza, koja podrazumeva izgradnju samog objekta i parterno uređenje, po planu bi trebalo da bude završena do kraja ove godine. Završetak svih radova i otvaranje novog prihvalitilišta, planirano je u prvoj polovini 2023. godine.

U JKP kažu da se nadaju da će nakon izgradnje azila koji je bliži gradu, sugrađani češće posećivati ovo mesto, te da će biti više i udomljenih pasa. Trenutno ih je oko 300 u azilu u Srnju, a godišnje se udomi pedesetak pasa. U azilu su većinom smešteni štenci ili stari psi, koje uglavnom na ulicu ostavljaju nesavesni građani, a među napuštenim psima više je ženki.

Kako bi što više pasa bilo udomljeno, Javno komunalno preduzeće povremeno sprovodi i uličnu akciju "Ja nisam lutalica, ja sam napušten", kada se građanima dele brošure sa gradskom Odlukom o držanju životinja na teritoriji grada Kruševca. Novi dom uglavnom pronađu štenci, u mnogo manjem procentu odrasli psi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.