"Idite, i donesite i pare i novac!" – koje je poreklo imena Parunovac?

Na desnoj obali Rasine, četiri kilometra istočno od Kruševca, nalazi se Parunovac, prigradsko seosko naselje zbijenog tipa.

Izvor: Kruševac grad

Sreda, 20.07.2022.

13:50

Ilustracija: Shutterstock/Dejan Trajkovic

Površina atara iznosi 813 hektara, a prema poslednjem popisu iz 2011 godine, naselje je brojalo 2 026 stanovnika. O nastanku imena ovog naseljenog mesta, Zdravko Kostić zabeležio je dve legende, piše portal Kruševac Grad.

Prva legenda govori o tome kako su se u rimsko doba na teritoriji Mudrakovca i Parunovca nalazile kovačnice za novac, o čemu svedoče i brojne kovanice pronađene na tim mestima. Bile su smeštene na dve lokacije, kako bi jedna, u slučaju napada i pljačkanja druge, bila obaveštena i na vreme uspela da pripremi odbranu. Tadašnje kovanice narod je nazivao parama i novcem, pa se veruje da je naziv nastao upravo spajanjem reči "para" i "novac".

Prema drugoj legendi, jedan od starešina na dvoru kneza Lazara poslao je sluge da donesu određenu količinu novca. Tražeći objašnjenje, jedan od sluga je pitao "Je l’ da donesemo pare ili novac?", na šta mu je starešina odgovorio "Idite, i donesite i pare i novac!"

Kako se navodi u Geografskoj enciklopediji o naseljima Srbije, ovo selo je objedinjavalo četiri fizionomske celine: Selo ili Parunovac, Koloniju drvnog kombinata, Koloniju "Miloje Zakić" Obilićevo i Koloniju preduzeća za impregraciju pragova. Posle Drugog svetskog rata, od tipičnog ratarskog sela, postepeno je postalo prigradsko stambeno radničko naselje.

Inače, u prošlosti su Mudrakovac, Parunovac,Tekija i Kapidžija bili jedno naselje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: