Kragujevac - Kultura - B92 Lokal

Joakimfest: Ove godine – pet predstava u takmičarskom delu

Na ovogodišnjem Joakimfestu, koji će se održati od 7. do 12. oktobra u Kragujevcu, selektor Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja odabrao je pet predstava.

Izvor: pressek.rs Kragujevac
Podeli
Foto: VDB Photos/Shutterstock
Foto: VDB Photos/Shutterstock

Reč je o komadima "Živi pesak", "Jugoslavija, moja otadžbina", "Skupština", "My name is Goran Stefanovski" i "Pristanak".

"Razmišljajući o predstavama koje su konkurisale za 17. izdanje festivala, nisam previše insistirao na određenom konceptu, ili zajedničkom imenitelju, što je rezultiralo selekcijom čiji bi moto mogao da glasi: 'Harmonija različitosti'", rekao je selektor Miki Radonjić.

Dodao je da je, pre svega, imao na umu umetnički kvalitet odabranih ostvarenja, te da obezbedi publici da se suoči sa najrazličitijim pozorišnim izrazima i estetikom, inventivnim rediteljskim postupcima i upečatljivim glumačkim dostignućima, prenosi Pressek.

"Ono što svakako jeste zajedničko za sve selektovane predstave ogleda se u tome da svaka od njih počiva na dramaturški suvereno postavljenim aktuelnim pričama, koje nas se duboko tiču, bez nepotrebnih 'izleta' u banalnu sferu dnevne politike. Kada je reč o žanru, on se kreće od sočne komedije, preko potresne melodrame i crnog humora do katarzične savremene tragedije", rekao je on.

Komad "Živi pesak", rađen je po motivima stvaralaštva Otoa Tolnaija i Pala Petrika, u režiji Kinge Mezei, u koprodokciji Narodnog pozorišta Subotica, pozorišnog udruženja Novem i Regionalnog kreativnog ateljea Kanjiža.

Predstava "Jugoslavija, moja otadžbina", (Gledališče Koper – Teatro Capodistria, Slovenija, Pozorište Prijedor, Republika Srpska – Bosna i Hercegovina i Fondacija "Fridrih Ebert Stiftung"), rađena je po romanu Gorana Vojnovića "Jugoslavija, moja dežela", prema dramatizaciji Ivana Velisavljevića i Aleksandra Novakovića, a u režiji Marka Misirače.

Predstava "Skupština", po motivima drame "Porodična skupština" Kristine Klemente, u adaptaciji Ivane Stjepanović, a u režiji Ivana Plazibata, izvodi Gradsko pozorište Jazavac iz Banja Luke.

"My name is Goran Stefanovski" je autorska adaptacija Branislave Ilić, u režiji Branislava Mićunovića, a u izvođenji Dramskog teatra Skoplje, Severna Makedonija.

Melodramu "Pristanak", autorke Nine Rejn, a u režiji Nebojše Bradića, izvodi Atelje 212, Beograd.

Na predlog organizatora festivala Knjaževsko-srpskog teatra u čast nagrađenih biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta "Boing-boing", u režiji Rastislava Ćopića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.