Kragujevačka Energetika prelazi na gas, ali i zadržava sistem korišćenja uglja

U kragujevačko preduzeće "Energetika" koje isporučuje toplotnu energiju privodi se kraju projekat unapređenja daljinskog grejanja, pa će sistem kojim će preći sa uglja na gas biti spreman 1. oktobra.Kako su medijima potvrdili iz tog preduzeća, zbog situacije sa energentima, međutim, oba sistema ostaće u funkciji grejanja tokom predstojeće zimske sezone

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.09.2022.

17:05

Kragujevačka Energetika prelazi na gas, ali i zadržava sistem korišćenja uglja
Ilustracija: Martin Mecnarowski/Shutterstock

Rukovodilac projekta iz kompanije Energotehnika Južna Bačka, Dejan Vladičić, koja je izvođač radova na novoj kotlarnici Energetike, objašnjava da novo postrojenje može da radi i na lako lož ulje i na ugalj, tako da Energetika sada ima tri izvora za sagorevanje što je velika prednost, piše portal Pressek.rs.

Inače, zamena pola veka starih kotlova na ugalj, kotlovima na gas, kao i sanacija pepelišta su da podsetimo, deo projekta unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu koji košta oko 18 miliona evra i finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U gradskoj toplani ugrađeno je pet kotlova na gas nemačkog proizvođača Viessmann. Na kotlove su montirani i ekonomajzeri, koji dodatno hlade dimne gasove i povećavaju stepen iskorišćenja samih kotlova. Ugrađen je i sistem za monitoring izduvnih gasova.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je juče rekao novinarima, prilikom obilaska Energetike, da to preduzeće kreće sa punjenjem sistema 5. septembra, a ukoliko bude bilo potrebe, grejna sezona moći će da počne već i 1. oktobra.

"Što se nabavke energenata tiče, potpisan je ugovor sa Srbijagasom i srpskim rudnicima za 58 hiljada tona uglja, a deponovano je već 5.000 tona", rekao je novinarima direktor Energetike, Andreja Ilić , dodajući da će tokom ovog meseca stići još 6.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: