Velika poseta na Štraparijadi u Dulenima – takmičilo se više od 60 grla, okupilo se više od hiljadu posetilaca

Ovogodišnja treća Štraparijada u selu Dulene je, pored velikog broja ljubitelja konja, okupila čak hiljadu i po posetilaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

13:20

Velika poseta na Štraparijadi u Dulenima – takmičilo se više od 60 grla, okupilo se više od hiljadu posetilaca
Foto: Shutterstock/Anastasija Popova

Učestvovali su takmičari iz cele Srbije sa više od 60 grla, a takmičenje u vuči trupaca organizovano je u više kategorija.

Inicijator i organizator Štraparijade u selu Dulene, Slavoljub Mošić, iako ima kuću u Kragujevcu živi u Dulenima, gde ima tri konja.

Ide na štraparijade i fijakerijade, a po pozivu iz zadovoljstva vozi i mladence. Kaže da je pre tri godine retko ko verovao da je ovakvu manifestaciju moguće organizovati u selu Dulene, nadomak Kragujevca.

Učesnici su na Štraparijadu došli iz Sjenice, Zlatibora, Ivanjice, Kraljeva, Kruševca, Leksovca i Niša. Kažu da nisu previše pripremali životinje. Važno im je da budu deo manifestacije i da se druže, a plasman je u drugom planu.

Ide se na prvu pobedu, tri nagrade se dele – prva druga i treća pobeda u kategorijama, a pobednik je onaj koji prvi izvuče trupac. Posetioci svih generacija. Neki su od prve Štraparijade, a neki tek prvi put.

A nakon takmičenja, sledi pauza uz odličnu ugostiteljsku ponudu i uživo muziku. Mesta nema, a zadovoljni i gosti i domaćin.

Samouki umetnik Miroslav Pantić sve što zamisli može da napravi od drveta. Radi ikone i suvenire, pa poklanja, a danas je, kaže, dan za odmor. Uz šator, kupus i pečenje čeka prijatelje da ugosti.

Zadovoljan je i predsednik Saveta građana mesne zajednice Dulene koji poslednjih nekoliko godina neumorno radi na unapređenju uslova za život na selu i afimraciji ovog planinskog kraja.

Meštani sela Dulene i ovu manifestaciju koriste za promociju svog kraja. Žele da ljudima iz gradova i drugih mesta približe ovaj kraj, promovišu njegove turističke potencijale i razvijaju seoski turizam.

Netaknuta priroda svakako privlači turiste iz različitih krajeva, a u afimraciji kraja im može pomoći i grad Kragujevac, jer postoje najave da se već sledeće godine Štraparijada organizuje pod pokroviteljstvom grada, prenosi RTK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: