Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Kragujevac raspisao javne pozive za podsticaje u poljoprivredi

Javni poziv za ovogodišnje subvencije poljoprivrednicima koje daje grad Kragujevac je raspisan, a budžet za ovu godinu iznosi 70 miliona dinara.

Izvor: Agronews Kragujevac
Podeli
Ilustracija/Foto: oticki/Shutterstock
Ilustracija/Foto: oticki/Shutterstock

Najveći iznos od 30 miliona dinara namenjen je za nabavku traktora i nove priključne mehanizacije, prenosi Agronews.

Ukupna sredstva koja su na raspolaganju po pojedinačnom pozivu kreću se od 470 hiljada do 30 miliona dinara.

Ove godine nove su subvencije za nabavku traktora i nove traktorske priključne mehanizacije i za ovaj program vlada veliko interesovanje poljoprivrednika, jer je prosečna starost traktora na našoj teritoriji negde oko 35 godina.

Poljoprivrednici su veoma zainteresovani i za subvencionisanu nabavku priključnih mašina, što potvrđuje i podatak da je za samo četiri dana podneto 70 zahteva, u vrednosti oko pet miliona dinara.

Vlasncii poljoprivrednih gazdinstava su zainteresovani i za održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta za šta je izdvojeno 12 miliona dinara, kao i za nabavku odgovarajućeg đubriva, gde je planirano 2,5 miliona dinara.

Za opremanje i podizanje plastenika opredeljeno je milion dinara, a isti iznos predviđen je i za podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, kao i nabavku opreme za navodnjavanje.

Za nabavku priplodnih grla izdvojeno je oko šest miliona dinara, a za osiguranje useva, plodova i životinja sedam miliona dinara.

Konkurs će biti otvoren do utroška opredeljenih sredstava, ili do 15. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.