B92 Lokal - Najnovije i najaktuelnije vesti iz vaših sredina
 1. Bioloski fakultet u Beogradu nema svoju zgradu.
  (leftresort, 24. jul 2022 22:01)

  Će dobije, ali tamo sa druge strane Dunava!

  Umesto da se lepo odvoji 200-300 hektara zemljišta i da se tu planira u sledećih 50-100 godina preseljenje svih fakulteta i instituta Univerziteta u Beogradu, bar jednom da nešto uradimo planski i da za pola veka ili bar vek imamo univerzitetski kampus koji će biti rame uz rame sa kampusim poznatih svetskih univerziteta.

  Čak i u Novom Sadu fakulteti nisu na dobroj lokaciji, jer već sada nema prostora za širenje, a jedan univerzitet ne treba da ima samo fakultete i institute, već i parkove i sportske terene, a za šta kod nas nijedan univerzitet nema uslove.

  Nekome je bukvalno cilj da i dalje univerzitet bude podeljen na fakultete i institute koji se otimaju za novac, studente, istraživače, a koji često ne mogu na efikasan način da pokriju nastavu ili istraživanja zbog neekonomičnog raspolaganja resursima i kadrovima.
  Šta bi smetalo da univerzitet ima jedan departman za matematiku, gde će svi studenti slušati matematičke predmete? Tako neće svaki fakultet imati po nekoliko profesora matematike, već će svi oni biti na jednom departmanu i tako će moći kvalitetnije da se bave i nastavom i naukom.
  Isto važi za za druge oblasti, posebno društvene nauke, gde na sadašnjim univerzitetima student tehnike ne može uzeti kao izborni predmet ekonomiju, neki egzotičan strani jezik ili recimo kaligrafiju.
  (Veliki brat, 25. jul 2022 19:57)

  # Link komentara

 2. Bioloski fakultet u Beogradu nema svoju zgradu.
  (leftresort, 24. jul 2022 22:01)

  # Link komentara

 3. "Biblioteka Botaničke bašte 'Jevremovac' je osnovana 1853. godine dolaskom Josifa Pančića za profesora i asistenta prirodnih nauka na Liceju"
  Biblioteka je 1908. godine, iz zgrade Rektorata prebačena u Botaničku baštu. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, dosta knjiga je odneto, a jedan deo je dobijen i kao ratna reparacija."

  Ovo blago sto stoji u sefu je svetogrdje svoje vrste. Prvo, stvari u ovoj drzavi najlakse nestaju iz sefova. Drugo, ovo blago se stavi u muzejske uslove, sa svom mogucom zastitom, od fizicke do foto zastite. Sta mislite da slike velikih majstora nisu foto-razgradive pa se opet izlazu javnosti ... ali treba novca za to. Kada su takve stvari stalno ispred ociju javnosti, onda je nemoguce da nestanu. Posetioci Srbije i domci narod treba ovo da vidi. Nije nocni zivot jedino sto ima ova drzava.
  (nikos, 24. jul 2022 17:44)

  # Link komentara

 4. Botanička bašta je jedna jada i beda slika i prilika društva i države u kojoj živimo više podseća na park šumu nego na mesto na kome se nalaze različite biljne vrste brižljivo odabrane i posađene kako bi posetiocima pre svega pružila uvid biljnu raznolikost sa različitih meridijana. Sve to ovo nije. Drveće je srednje žalosno iskrivljeno ili preraslo dok broj žbunastih i zeljastih vrsta je zanemarljiv. Karte se prodaju u nekoj šupici toalet ne radi a staklara je bogu plakati. S jedne strane džungla s druge strane nekolicina sparušenih kaktusa. Na ćošku započeta i nikad završena zgrada biološkog fakulteta. Čak je i taj japanski vrt nekako sklepan da nije bilo para od strane vlade Japana ni to ne bi postojalo a i to propada.
  (zola, 24. jul 2022 17:29)

  # Link komentara

 5. Zaista je skriveno blago grada Beograda!
  Oaza u centru grada, gde možete pronaći mir makar na trenutak.
  Za Baštu me vežu prelepe uspomene iz perioda dok sam studirao biologiju na istoimenom fakultetu u Beogradu.
  Ispite i predavanja iz botanike I i II, fiziologije biljaka, algologije, itd. su nam se održavali tamo. Neke ispite smo polagali u prirodi...sreći nikad kraja!
  Utisak jedino kvari ona monstrum betonska građevina, nelegalno podignuta za vreme mandata Čovića u svojstvu gradonačelnika.
  Još jedna opaska: tekst bi morao da sadrži, makar pomenute u jednoj rečenici, imena i prezimena rodonačelnika botanike u Srbiji: Nedeljka Košanina i Danila Katića.
  (Nikola, 24. jul 2022 16:51)

  # Link komentara

 6. nismo retki, znamo koje je blago Botanička bašta uopšte, ali nije jasno štetočinama koje organizuju koncerte po bašti i uništavaju sve
  (snave, 24. jul 2022 16:33)

  # Link komentara

 7. Kao i sve u Srbiji, zapusteno.
  (Vladan, 24. jul 2022 16:13)

  # Link komentara