Pomoravlje ima potencijal za razvoj arheogejminga

Zavičajni muzej u Paraćinu u saradnji sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije sproveo je prvo mapiranje kreativnih industrija u Pomoravlju, uz finanisjsku podršku ambasade Sjedinjenih američkih dražava. Najinteresantniji deo ovog mapiranja su mogućnosti za povezivanje arheologije i gejming tehnologije, zbog čega je pri muzeju pokrenut Centar za Arheogejming.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2021.

09:49

Pomoravlje ima potencijal za razvoj arheogejminga
Foto: Depositphotos, buchachon_photo

Areholog Branislav Stojanović kaže da su se potreba za uspostavljanjem Centra i njegove aktivnosti iskristalisale kroz projekat "Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju”, prenosi Radio televizija Paraćin.

Dodaje i da očekuje da će Centar postati inkubator inovacija za arheologiju i gejming industriju.

Ovakve aktivnosti doprinose i unapređenju turističke i ekonomske situacije na lokalnom nivou, što građane opštine Paraćin najviše interesuje rekao je arheolog Branislav Stojanović koji tenutno obavlja funkciju većnika za kulturu u našoj opštini.

On je dodao i da je Paraćinski muzej inicijalno zagazio u ovu oblast kroz projekat „Crafter” koji se bavio eksperimentalnom arheologijom.

Ovaj projekat je završen prošle godine i podržan je kroz program Kreativna Evropa.

Spajanje arheologije i video-igara omogućava da se rekonstruiše okruženje neke zajednice, ali i procesi koji su se odvijali u prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: